ΠΡΟΣ ΙΣΧΥΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ


Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για εντάσεις στην περιοχή, αφού η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων φέρνει σε αντιπαράθεση την Τουρκία με τις άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου που έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων και των οικονομικών ζωνών τους με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Ελληνική στρατιωτική ηγεσία, έχει πλήρη γνώση της κατάστασης, γι΄αυτό και η πρώτη επίσκεψη του αρχηγού του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγου Γεωργίου Καμπά στην Αίγυπτο όπου έγινε δεκτός από τον αρχηγό των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων Μοχάμεντ Φαρίντ, κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκαν οι δυνατότητες κοινής κατάρτισης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας για τη βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων και των δύο στρατών και μία σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο αρχηγός των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων μίλησε για τις ισχυρές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων των δύο φιλικών εθνών, όπως ανέφερε, οι οποίες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Γεώργιος Καμπάς αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τη συνεργασία τους με κοινά οράματα, τονίζοντας το θετικό της παρουσίας πολλών στελεχών των δύο στρατών στις συναντήσεις αυτές, μεταξύ των οποίων και ο ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο πλοίαρχος Παρίσης Κανούτος.
H Aίγυπτος θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, θεωρεί την Ελλάδα φιλική και αδελφική χώρα, κάτι το οποίο έχει προβάλλει αρκετές φορές ο αιγυπτιακός τύπος.
Από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι αναφέρουν πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συνάψει ΑΟΖ με Αίγυπτο και Κύπρο, αλλά μάλλον αναλίσκονται σε  ρητορική μίσους αφού βλέπουν ότι οι συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ, αποκτά μέρα με τη μέρα μεγαλύτερη ισχύ.
Χθές η Αίγυπτος καταδίκασε την υπογραφή μνημονίων κατανόησης από τους πολιτικούς ηγέτες της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Σχόλια