MNHMH ΚΑΤΣΙΦΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

Σήμερα το μεσημέρι, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης στο νεκροταφείο των πεσόντων του χωριού, οι γονείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος σκοτώθηκε πέρυσι σαν σήμερα από αλβανούς αστυνομικούς, προσπάθησαν να ανοίξουν ένα πανό που έγραφε την λέξη Αθάνατος και είχε την φωτογραφία του 35χρονου παλληκαριού. 
Αλβανοί αστυνομικοί τους εμπόδισαν, αρπάζοντας το από τα χέρια τους και αφού έβαλαν το πανό στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, έφυγαν από την περιοχή.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ


Η αδελφή του Kωνσταντίνου Κατσίφα, διαμαρτυρήθηκε στη συνέχεια στους διοργανωτές της εκδήλωσης στην μνήμη των πεσόντων του Έπους του  1940, αφού κατά την διάρκεια της τελετής δεν έγινε καμία αναφορά στο όνομα και το θάνατο του αδελφού της.

Επενέβη ο πρώην Υπουργός και Πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, Γιώργος Σούρλας, επικρίνοντας αυτή και τους γονείς της, επειδή όπως ανέφερε εμποδίζουν να γίνει η εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς του Ελληνοϊταλικού πολέμου.


ΤΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Νωρίς το πρωί ετελέσθη τρισάγιο στη μνήμη του Kωνσταντίνου Κατσίφα, στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Οι γονείς του ζήτησαν να προχωρήσουν τις διαδικασίες οι αλβανικές αρχές, ώστε να πάρουν στα χέρια τους το πόρισμα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε το παιδί τους.

Να σημειωθεί ότι πλήθος Αλβανών αστυνομικών στην είσοδο αλλά και στην έξοδο του χωριού <<έφραξαν>> τους δρόμους, με αποτέλεσμα ακόμα και ο ιερέας μετά από πολλές προσπάθειες κατάφερε να προσεγγίσει το χώρο της τέλεσης του Τρισαγίου. Σε επτά άτομα δεν επετράπη η είσοδος, κάποιοι άλλοι δηλώθηκαν  ως «non grata» όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο και επέστρεψαν στα σύνορα. Μεταξύ αυτών που δεν έγιναν δεκτοί ο Μπάμπης Καραθάνος, της οργάνωσης της Βορείου Ηπείρου, ένα άτομο που διερευνήθηκε από την αλβανική εισαγγελία για τα περιστατικά πριν από ένα χρόνο στην ταφή του Κατσίφα.

Σχόλια