ΝΕΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ

ΘΑ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΙΝ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ

Τα ερείπια ενός τεράστιου κτηρίου από την αρχαία Ελλάδα έχουν ανακαλυφθεί από υποθαλάσσιους αρχαιολόγους που εργάζονται σε μια τοποθεσία μιας επικής μάχης που έγινε πριν από 2.500 χρόνια.
Όπως αναφέρει το pellain, η μνημειώδης δομή βρέθηκε στα ρηχά νερά των ακτών της Σαλαμίνας κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που έλαβαν χώρα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ανακοίνωσε την ανακάλυψη, δήλωσε ότι χρονολογείται στην εποχή της Μάχης της Σαλαμίνας - μια ναυτική μάχη μεταξύ ελληνικών και περσικών κρατών που λένε μερικοί ιστορικοί ήταν μια καμπή του δυτικού πολιτισμού.
Οι υποβρύχιες αρχαιολόγοι διεξήγαγαν μια έρευνα της περιοχής όπου βρήκαν τα απομεινάρια στα ρηχά νερά. Η κατασκευή βρέθηκε να έχει μήκος περίπου 50 πόδια και ήταν διατεταγμένη σε άξονα βορρά-νότου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο που χρησιμοποιήθηκε μέχρι την ύστερη ρωμαϊκή εποχή, τον τρίτο αιώνα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα ήταν πιθανότατα ένα από τα κύρια δημόσια κτίρια της περιοχής, που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της αρχαίας πόλης - στο λιμάνι. Η ομάδα βρήκε κεραμικά, αγάλματα, στήλες ή κολόνες και άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το κτίριο. Βρήκαν επίσης μαρμάρινα γλυπτά, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού ενός αγάλματος ενός αθλητή ή θεού.Αυτό, όπως είπε το υπουργείο, φαίνεται μέχρι σήμερα στον τέταρτο αιώνα π.Χ.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας του 2018, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική, όπου κατασκευάστηκε ένα εύκαμπτο φράγμα που τους επέτρεπε να στραγγίξουν την περιοχή που ανασκάφθηκε, να πάρουν μια καλύτερη εικόνα του χώρου και να πάρουν δείγματα των ιζημάτων, βοηθώντας τους να χρονολογηθεί το κτίριο.

Η ανακάλυψη του κτιρίου είναι σημαντική καθώς βοηθά τους αρχαιολόγους να αναδημιουργήσουν τη γεωγραφία της περιοχής πριν από 2.500 χρόνια.
Την εποχή εκείνη-480 π.Χ.-η μάχη της Σαλαμίνας έλαβε χώρα στα στενά μεταξύ Σαλαμίνας και ηπειρωτικής Ελλάδας. Μετά από επιτυχημένες εισβολές από τον περσικό στρατό, ο ελληνικός στόλος είχε αποσυρθεί στη Σαλαμίνα και ήταν αριθμημένοι. Σε αυτό το σημείο, ο Θεμιστοκλής, πολιτικός και στρατηγός, έπεισε τους Έλληνες συμμάχους να πολεμήσουν, μια αναφορά της μάχης από τα σημειώματα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι Πέρσες πίστευαν ότι είχαν το πλεονέκτημα. Εισήλθαν στα στενά της Σαλαμίνας με σκοπό να εμποδίσουν την είσοδο. Ωστόσο, τα μεγάλα πλοία τους δεν μπορούσαν να κινηθούν στις στενές πλωτές οδούς και οι Έλληνες νίκησαν. Μετά από αυτή τη νίκη, οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες σε αρκετές άλλες βασικές μάχες, καταλήγοντας στην περίοδο της εισβολής.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ  Pellain,  NEWSWEEK.COM

Σχόλια