ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Εθνικο-Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Κριμαίας- Ταυρίδας, Ιβάν Σόνους, ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των αυτοχθόνων λαών της Ρωσίας, οι Έλληνες της περιοχής.

Όπως αναφέρει  η ιστοσελίδα www.echedoros-a.gr, Ουκρανικό δημοσίευμα υποστηρίζει ότι  οι συνέταιροι των εισβολέων Ρώσων, οι Κριμαίοι Έλληνες, υποστήριξαν τη μετονομασία της Κριμαίας σε Ταυρίδα, όπως λεγόταν παλιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προτάσεις για την ανάδειξη των Ελληνικών μνημείων της αρχαίας και βυζαντινής περιόδου στην Κριμαία και την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή κατέθεσε ο Ιβάν Σόνους ενώπιον του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τους εκπροσώπους των εθνοτήτων της χερσονήσου.
Ο πρόεδρος των Ελλήνων της Κριμαίας μίλησε για τις ρίζες του Ελληνισμού στην περιοχή, αναδεικνύοντας την ποντιακή καταγωγή των περισσοτέρων Ελλήνων που ζουν εκεί. Όπως είχε αναφέρει στον πρόεδρο Πούτιν: Οι Έλληνες είναι ιστορικοί κάτοικοι της Κριμαίας. Αυτό είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Για την παρουσία μας εδώ μιλάνε τα Ελληνικά μνημεία και η ίδια η ιστορία. Οι Έλληνες συμμετείχαν ενεργά στις εξελίξεις που είχαν σχέση με την περιοχή, διατηρώντας άσβεστη σχέση με την Αρχαία Ταυρίδα και σημερινή Κριμαία.

Νομίζω ότι κανένας δεν αμφισβητεί πως οι Έλληνες είναι αυτόχθονες κάτοικοι όχι μόνο της Κριμαίας αλλά και όλου του Βορρά της Μαύρης Θάλασσας, είχε ανταπαντήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχόλια