ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ; ΔΟΥΛΕΜΑ

Μόνο θυμηδία προκαλούν οι δήθεν σκληρές ανακοινώσεις της συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, που έχουν προ πολλού χτυπήσει κόκκινο.
H απόφαση του Συμβουλίου δεν ήταν η λήψη μέτρων, αλλά η εξουσιοδότηση προς την Επιτροπή να εξετάσει τα μέτρα. Η ακριβής διατύπωση είναι η ακόλουθη: «Εγκρίνει την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων με την οποία καλούνται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσεως να υποβάλουν, χωρίς καθυστέρηση, προτάσεις για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων».

Αν ήθελαν να εφαρμόσουν αυτά που θα λέγαμε κυρώσεις με την πιο άμεση μορφή θα ήταν κατ’ αρχάς με τα προενταξιακά κονδύλια, δηλαδή την οικονομική βοήθεια που δίνει η ΕΕ προς την Τουρκία. Αυτά έχουν υποστεί περιορισμούς, πάλι με αφορμή ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και εδώ θα έχει ενδιαφέρον εάν ένα τέτοιο πάγωμα θα συνδυαζόταν με το ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Κυρίως όμως, το ζήτημα με τις κατεξοχήν κυρώσεις είναι εάν θα ακολουθήσουν το μοντέλο που ακολούθησε η ΕΕ απέναντι στη Ρωσία σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την Κριμαία. Δηλαδή, στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται στις εξορμήσεις του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου Πορθητής.

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνει γιατί τρέμουν οι Ευρωπαίοι τον τουρκικό εκβιασμό με το λαθρό και από την άλλη, η Γερμανία δεν χάνει την ευκαιρία να δείχνει πάντα την φιλοτουρκική της στάση αδειάζοντας ως συνήθως την Ελλάδα.
Και εις ανώτερα!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Σχόλια