ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ
Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατήγγειλε το ψευδοκράτος και την Τουρκία, ότι αποτελούν τους πρωτεργάτες των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών και προσφύγων, μέσω ενός ενορχηστρωμένου σχεδίου, με σκοπό να ασκήσουν πιέσεις για περιοχές υψηλού συμφέροντος. Περνώντας μέσα από τα Κατεχόμενα, πολυάριθμα κύματα μεταναστών εισβάλλουν στις ελεύθερες περιοχές ζητώντας άσυλο.
Ο κ. Πετρίδης έκανε λόγο για συμμετοχή των αρχών στα κατεχόμενα και της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για ένα παγκοσμίως πρωτόγνωρο φαινόμενο, αφού μεγάλος αριθμός ανθρώπων διοχετεύεται αεροπορικώς, χωρίς τους ενδεδειγμένους ελέγχους. 
Σε συνέντευξή του στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ για την μαζική ροή παράνομων μεταναστών από τις κατεχόμενες περιοχές κατά τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των άλλων ανέφερε: 
Όντως τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μαζική ροή παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές. Είναι πλέον σίγουρο ότι έρχονται αεροπορικώς μέσω Τουρκίας. Έχει γίνει λόγος για εμπορία και διακίνηση προσώπων. Πράγματι, φαίνεται ότι γίνεται διακίνηση παράτυπης μετανάστευσης, κάτι το οποίο είναι ποινικό αδίκημα με βάση όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες και νομοθεσίες. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι αυτό γίνεται με συμμετέχοντες τις <<αρχές>> των κατεχομένων και της Τουρκίας. Είναι παγκοσμίως πρωτόγνωρο φαινόμενο να διοχετεύονται αεροπορικώς, χωρίς τους ενδεδειγμένους ελέγχους και χωρίς τις στοιχειώδεις διαδικασίες που πρέπει να διέπουν τις αεροπορικές κινήσεις, παράνομα μαζικές ροές προς την Κύπρο και σ’ αυτό το θέμα υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ροές με βάρκες είναι αυτή τη στιγμή περίπου το 5%. Τον τελευταίο μήνα είναι 747 άτομα και δεν είναι μόνο Σύροι. Οι Σύροι είναι περίπου το 25%-30%. Υπάρχουν άτομα που προέρχονται από αφρικανικές και ασιατικές χώρες. Φτάνουν μαζικά, κάτι που καταδεικνύει πόσο οργανωμένα κυκλώματα δρουν μέσω Τουρκίας και κατεχομένων περιοχών. Έχουμε χειριστεί πάρα πολύ καλά το ανθρωπιστικό σκέλος της κατάστασης, αλλά από την άλλη πρέπει να υπάρχουν όρια. Όταν ξεπεραστούν κατά πολύ αυτά τα όρια θα καταντήσεις «αποθήκη ψυχών». Κάποιοι μας έκαναν υποδείξεις για τις συνθήκες στέγασης. Όταν έχεις 15.000 αιτήσεις ασύλου, 30.000 αν υπολογίσεις και αυτούς στους οποίους έχεις δώσει το καθεστώς, τί σημαίνει να προσφέρεις συνθήκες στέγασης. Πρέπει να κάνεις 50-100 κέντρα υποδοχής που να δημιουργούνται γκέτο και να οδηγούμαστε σε φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες; Η δε καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί όταν μιλάμε για τέτοιους αριθμούς.

Σχόλια