ΕΡΓΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΕΕ. ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την τουρκική προκλητικότητα στην Α. Μεσόγειο, αναφέρουν πως η Ευρώπη θα στείλει αυστηρό μήνυμα προς το Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας αλληλέγγυα στην Κύπρο, για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Θα είναι η επίσημη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας. Οι 28 χώρες της,  θα εκφράσουν: «Σοβαρές ανησυχίες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ θα δεσμεύονται να <<απαντήσουν κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο>>.


Βέβαια πέραν των λόγων υπάρχουν και οι πράξεις. Και η Ελληνοκυπριακή πλευρά από λόγια έχει <<μπουχτήσει>>.

ΕΤΕΘΗ ΘΕΜΑ....

Στο μεταξύ τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην ΑΟΖ της Κύπρου, έθεσαν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης στο Λουξεμβούργο.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες και αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο. Έχει δε καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Και τόνισε ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά της Άγκυρας ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.
Οκ. Κατρούγκαλος ανέφερε στην ομιλία του στο Συμβούλιο, ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη Διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα συμφέροντα της ΕΕ. Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της ΕΕ, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης, επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ.

Σχόλια