ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΕΑΝ ΕΠΙΤΕΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ....

Εάν επιτεθεί η Τουρκία στην Κύπρο, θα έχει να αντιμετωπίσει κι εμάς, διαμηνύουν στον Ερντογάν οι Αιγύπτιοι.

Ο Nervana Mahmoud, είναι σύμβουλος στο Υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου και πολιτικός αναλυτής. Αποκάλυψε ότι υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης της χώρας του με τους Τούρκους, κάνοντας σαφές ότι: Και κάθε επίθεση εναντίον της Κύπρου θα είναι νομικά επίθεση στην ΕΕ. Αυτό δεν υπήρχε στην δεκαετία του 1970.
Διπλωματικά αυτό σημαίνει ότι οι Αιγύπτιοι πιστεύουν πως η χώρα τους θα είναι πιο εύκολος στόχος για την Τουρκία, αφού δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Αίγυπτος σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συμφώνησε να αποδεχθεί την Ελληνική ΑΟΖ και αυτό σημαίνει ότι το Κάιρο δεν θα αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία της Τουρκίας σε περιοχές Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ. Από τις 4 Μαΐου, η Αίγυπτος προειδοποίησε την Τουρκία να μην ξεκινήσει γεώτρηση κοντά στη νότια Κύπρο, ώστε να μην επηρεάσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, η Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, σχεδιάζει να εξάγει το φυσικό αέριο της  Αιγύπτου στην ΕΕ.

Όπως αναφέρουν τον τελευταίο καιρό επίσημα χείλη από το Κάιρο, Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος έχουν πολύ στενές στρατιωτικές σχέσεις, με μια ισχυρή τριμερή συμφωνία ασφάλειας που υπογράφηκε το 2015.  Οι τρεις χώρες εκτελούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ως απάντηση στην Τουρκική επιθετικότητα. Εάν δε κάποια από αυτές τις χώρες αντιμετωπίσει οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή, θα υποστηριχθεί από τις υπόλοιπες της συμμαχίας.


Οι Ε.Δ της Αιγύπτου, μιας χώρας από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της Μεσογείου, βρίσκονται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού των ναυτικών και αεροπορικών οπλικών τους συστημάτων, με την εισαγωγή αεροσκαφών και όπλων υψηλής τεχνολογίας, ενώ το ναυτικό κατασκευάζει νέες βάσεις στην Μεσόγειο και την Ερυθρά θάλασσα.

Σχόλια