ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
<< Έχουμε στο οπλοστάσιο μας συγκεκριμένα διαπραγματευτικά όπλα για να αλλάξουμε την φιλοτουρκική άποψη της Βρετανίας για την Κυπριακή ΑΟΖ>>.
<<Να θυμάστε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα του Μαυρικίου>>. (Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε στις 25/02/2019 ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να τερματίσει την διοίκησή του Αρχιπελάγους Τσάγκος το συντομότερο δυνατόν)

Πόλεμος με δηλώσεις και ένταση από την πλευρά ιδιαίτερα της Κυπριακής πλευράς έχουμε αυτή την ώρα.
Απειλεί η Λευκωσία με <<λουκέτο>> στα απομεινάρια όπως αναφέρει, της Αποικίας του Στέμματος στην Κύπρο, αναφερόμενη στις Περιοχές των Βρετανικών Βάσεων, αν δεν σταματήσει το Λονδίνο τις προκλητικές και ανθελληνικές τοποθετήσεις περί αμφισβητούμενης ΑΟΖ.

Η Κυπριακή διπλωματία, πάει σε διαπραγματεύσεις με τον ειδικό διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ, που όπως όλα δείχνουν όχι με κατεβασμένο το κεφάλι, αλλά χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γραμμή. 

Επιστολή διαμαρτυρίας, με αποδέκτη τον Υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, έστειλε η Lobby for Cyprus. Αφορά την δήλωση του Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, με την οποία αμφισβητείται η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ εκφράζεται απογοήτευση για το γεγονός ότι το Λονδίνο δεν υιοθέτησε τη θέση αρχής της ΕΕ, όπως τη διατύπωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ανέφερε ότι: Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη. Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς το όφελος όλων των Κυπρίων.

Μεταξύ των άλλων στην επιστολή αναφέρεται ότι η Τουρκία δεν έχει ηθικό ή νομικό δικαίωμα να ιδιοποιείται τους υδρογονάνθρακες που νομίμως ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και συνεχίζει: Αυτό που είναι ήδη ξεκάθαρο είναι ότι η απάντηση του σερ Άλαν έχει πλήξει τα Βρετανικά συμφέροντα, υπονομεύοντας τις Αγγλοκυπριακές σχέσεις, πυροδοτώντας φωνές για ανάληψη σθεναρής δράσης από την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τα απομεινάρια της Αποικίας του Στέμματος στην Κύπρο, τις γνωστές ως Κυρίαρχες Περιοχές Βάσεων. Ο σερ Άλαν και εσείς, πρέπει να διορθώσετε τη δημόσια καταχώρηση επιβεβαιώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σέβεται και δεν αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αμφότεροι θα πρέπει να απευθύνετε επίσης έκτακτη προειδοποίηση προς την Τουρκία. 
Η αδράνεια της Βρετανίας διακινδυνεύει την ευθυγράμμιση της χώρας με ένα κράτος - παρία και την αμαύρωση αν όχι τη διάλυση της φήμης της Βρετανίας ως προστάτη του Διεθνούς δικαίου.

Σχόλια