ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ;

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά και τουρκικά ΜΜΕ, ο Τράμπ ενέκρινε το αίτημα της Αγκυρας για σύσταση τεχνικής επιτροπής για S-400 και F-35 και θα μεταβεί στην Άγκυρα τον Ιούλιο.

Με το μέρος του Ερντογάν φαίνεται πως τάσσεται και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο, αφού όπως δήλωσε, τάσσεται υπέρ της σύστασης ζώνης ασφαλείας μέσα στην Β. Συρία, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις των Κούρδων. Συγκεκριμένα ανέφερε: Είδατε την δουλειά που έχουμε κάνει με τους Τούρκους στην Μάνμπιτζ δυτικά του Ευφράτη. Σκοπεύουμε να στήσουμε ένα σύστημα που μπορεί να βοηθήσει. Ας το πούμε buffer zone ή μπορείτε να το πείτε όπως θέλετε. Αυτό θα μειώσει το ρίσκο τρομοκρατικών επιθέσεων από την Συρία προς την Τουρκία.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά την απελευθέρωση του Αμερικανού ερευνητή της NASA, Σερκάν Γκελγκέ από τον Ερντογάν. Ο Γκελγκέ καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2018 σε επτάμισι χρόνια κάθειρξη, με την κατηγορία ότι ανήκε σε δίκτυα των Γκιουλενιστών και βρισκόταν έγκλειστος από το 2016.
Στο μεταξύ το Bloomberg ανέφερε, ότι σύμφωνα με αρκετούς Τούρκους αξιωματούχους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε τηλεφωνική επικοινωνία  με τον Τούρκο πρόεδρο την Τετάρτη, τάχθηκε εναντίον του State Department και του Πενταγώνου και δέχτηκε τη σύσταση τεχνικής επιτροπής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν σταματήσει από τα τέλη Μαρτίου την παράδοση εξοπλισμού που συνδέεται με τα F-35 στην Τουρκία, η οποία είναι και εταίρος στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών. 

Διπλωματικοί αναλυτές επισημαίνουν πως τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά για να προλάβει να συσταθεί η τεχνική επιτροπή και να κρίνει αν οι S-400 αποτελούν κίνδυνο για τα F-35. Εκτός και αν ο Ερντογάν ζητήσει αναβολή της παράδοσης των S-400 για λίγους μήνες μέχρι να παραλάβει τα αποτελέσματα της επιτροπής. Στις συζητήσεις υπάρχει και το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα της επιτροπής να ενισχύσουν την θέση των ΗΠΑ περί αναγκαιότητας ακύρωσης των S-400.

Σχόλια