ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. ΝΕΑ ΓΙΑΛΤΑ

ΕΚΤΟΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ. 

ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ θα συμμετάσχουν σε μια Σύνοδο Κορυφής εκτάκτως τον Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ. Οι αποφάσεις που θα πάρουν, ενδεχομένως να αποσκοπούν σε επανακαθορισμό συνόρων και δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους.

Αργά χτες το βράδυ ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση του ανέφερε πως οι 3 χώρες συμφώνησαν στην δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τα θέματα ασφαλείας στην Μέση Ανατολή.

Πριν λίγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μ. Νετανιάχου, ανέφερε: Πρότεινα σε Ν. Τραμπ και Β. Πούτιν να σχηματίσουμε μια κοινή επιτροπή με μέλη από ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ που θα συναντηθεί τον Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ για να συζητήσει την κατάσταση ασφαλείας στην Μέση Ανατολή. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν μαζί μου. Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές.

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, μέσα στον Ιούνιο θα συναντηθούν ο Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τ. Μπόλτον, με τον Ισραηλινό ομόλογο του Meir Ben-Shabbat και τον Ρώσο σύμβουλο εθνικής ασφαλείας και δεξί χέρι του Β.Πούτιν, Nikolay Patrushev.

Ισραηλινές πηγές διαμηνύουν πως η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει μέρος στις συζητήσεις. Ότι συμφωνηθεί μεταξύ των τριών συμβούλων ασφαλείας θα προωθηθεί και στους ηγέτες των τριών χωρών για υπογραφές.

Θα συζητηθούν η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, ο τερματισμός του πολέμου στην Συρία, η αποχώρηση των ιρανικών και τουρκικών δυνάμεων, το νέο Σύνταγμα της Συρίας και η δημιουργία αργότερα Κουρδικού κράτους.

Επίσης θέμα συζήτησης θα είναι οι ενεργειακοί αγωγοί από Κατάρ και Ιράν προς Συρία.

Hδη ο Ερντογάν έχει αντιδράσει αρνητικά, ενώ Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι το «Σχέδιο του Αιώνα» θα αποκαλυφθεί ίσως και αυτόν τον μήνα.

Όπως όλα δείχνουν είμαστε κοντά σε μία νέα Γιάλτα με αναδιαμόρφωση συνόρων.

Πέραν των αντιδράσεων από την Τουρκία, οι αντιδράσεις είναι πολλές και από την Παλαιστινιακή αρχή και από την Ιορδανία. 

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι της ενδεχόμενης συμφωνίας θα πέσει και η υπογραφή μόνιμης συνθήκης ειρήνης μεταξύ Αραβικών κρατών και Ισραήλ. 

Να μην ξεχνάμε ότι αυτή την ώρα η Ρωσία είναι στενός σύμμαχος της Τεχεράνης και της Δαμασκού, ενώ Ισραήλ και ΗΠΑ πολέμιοι του Ιράν.

Σχόλια