ΠΑΝΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Οι συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες σε Αιγαίο και Κύπρο θα αντιμετωπισθούν άμεσα εάν και όποτε χρειαστεί από τις ένοπλες Ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες είναι σε διαρκή επιφυλακή και έτοιμες να τεθούν σε ύψιστη ετοιμότητα με διασπορά των μονάδων επιφανείας  σε νησιά. Μαχητικά  F-16 θα μετακινηθούν σε πολεμικά αεροδρόμια του Αιγαίου.
Και όλα αυτά, αφού το Ελληνικό Πεντάγωνο εξετάζει σενάρια θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και την Κύπρο, με προτεραιότητα από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, βραχονησίδες  (ειδικά στην περιοχή του Καστελόριζου), όπως άφησε να εννοηθεί ο πρώην Α/ΓΕΣ Φ.Φράγκος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε συνομιλίες μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας για το Αιγαίο, δεν αναφέρθηκε ποτέ το Καστελόριζο. Οι Τούρκοι μιλούσαν για νεκρή υφαλοκρηπίδα και για το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, με χάρτες που έδειχναν διαφορετικά μεγέθη κατά περιοχή. Κατά περίπτωση 6, 8, 10 ή 12 ν.μ. Δηλαδή το Καστελόριζο για την Τουρκία δεν υπάρχει. Επίσης δίπλα στην  Σαμοθράκη, η νησίδα Ζουράφα έχει υφαλοκρηπίδα και η Τουρκία προκαλεί επεισόδια στην περιοχή με αλιευτικά σκάφη, των οποίων οι ψαράδες όπως όλα δείχνουν, δεν είναι ψαράδες.
Είναι ανησυχητικό το γεγονός, του ότι η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία  δίνει συνεχώς  εντολές για υπερπτήσεις αεροσκαφών  πάνω από την Παναγιά και το Φαρμακονήσι, σε δύο νησιά που βρίσκονται στην λίστα των 18 που αμφισβητεί για την Ελληνικότητα τους η Τουρκία και οι Ελληνικές δυνάμεις φύλαξης έχουν  εντολές να αναχαιτίζουν οτιδήποτε εχθρικό.
Στην Κύπρο που υπάρχει η παρουσία του Τουρκικού γεωτρύπανου 36 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου, Κυπριακή κυβέρνηση, TOTAL και ENI, κατέληξαν σε συμφωνία, ώστε η Γαλλική εταιρεία να επεκτείνει την παρουσία της στην Κυπριακή ΑΟΖ.  Η TOTAL θα συμμετέχει με ποσοστό που έχει συμφωνηθεί στα τεμάχια 7, 8 που έχει παραχωρηθεί στην ΕΝΙ και στα τεμάχια 2, 3 και 9 της κοινοπραξίας ΕΝΙ με την KOGAS, συμφερόντων Ν. Κορέας. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Σχόλια