F-35 ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΠΑΓΟΣ


Από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχουν εδώ και μερικές ημέρες ενημερωθεί Τούρκοι αξιωματούχοι, ότι διανομή υλικών που σχετίζονται με την κατασκευή εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 προς την χώρα τους, ακυρώνεται. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα, ότι οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν την παράδοση μίας σειράς αντικειμένων, προκειμένου να στείλουν στην Τουρκία το μήνυμα ότι δεν αστειεύονται με το θέμα των S-400.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είναι το πρώτο βήμα της Ουάσινγκτον για την ακύρωση της παράδοσης των αεροσκαφών, αφού η Άγκυρα εμμένει στην απόφαση να αγοράσει Ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400.
Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν, ότι αν η Τουρκία αποκτήσει αεροσκάφη F-35 και ρωσικά συστήματα S-400, θα μάθει τα μυστικά εντοπισμού και παρακολούθησης των συγκεκριμένων αεροσκαφών, καθιστώντας δύσκολη την αποφυγή των Ρωσικών όπλων στο μέλλον.
Η προσπάθεια από τις ΗΠΑ να πείσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τα σχέδια για αγορά των S-400, προσφέροντας το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot σε μειωμένη τιμή, απέβη άκαρπη, παρά του ότι η Άγκυρα έχει δείξει ενδιαφέρον για το σύστημα Patriot, αλλά συγχρόνως με την αγορά και των S-400.

Σχόλια