ΗΠΑ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΜΕΧΡΙ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
Μετά τη συνάντηση που είχε στο Καπιτώλιο ο Yπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο κ. Χριστοδουλίδης που έλαβε μέρος στο συνέδριο του AIPAC, της μεγαλύτερης οργάνωσης του Αμερικανο-Εβραϊκού λόμπι, ανέφερε ότι εκείνο που προκύπτει μέσα από την συνάντηση με τον κ. Μενέντεζ είναι ότι από πλευράς νομοθετικής εξουσίας υπάρχει ξεκάθαρη πρόθεση να υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα επιτρέπουν την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία
Κύριο θέμα της συνάντησης των δύο αντρών το ζήτημα του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ και μέλη του Κογκρέσου, θα παρουσιάσουν νομοσχέδιο για την κατάργησή του.

Ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών: Είχα πάντα την άποψη για την άρση του εμπάργκο όπλων της Κύπρου. Νομίζω ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά και πρέπει να αποδώσουμε εύσημα στην Κυπριακή κυβέρνηση για μια σειρά ενεργειών που νομίζω ότι καθιστούν δυνατή αυτή την κίνηση. Είμαστε πραγματικά ενθουσιώδεις για τον ηγετικό ρόλο που η Κύπρος συνεχίζει να διαδραματίζει στην περιοχή και πολύ αισιόδοξοι για την εξερεύνηση που γίνεται και την ικανότητα της Κύπρου να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την Ευρώπη. Το επικροτούμε και θέλουμε να το διασφαλίσουμε.

Ο  Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας  που τους τελευταίους μήνες συζητά με μέλη του Κογκρέσου για την κατάργηση του εμπάργκο, αποκάλυψε ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ και οι βουλευτές Μπιλιράκης, Σιτσιλίνε και Ντόιτς, ετοιμάζουν ίσως το πιο σπουδαίο νομοσχέδιο υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και του Ισραήλ στην ιστορία του Κογκρέσου.

Και ενώ η Τουρκία ήταν εκτός συζήτησης, τέθηκε στις συζητήσεις και το θέμα των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, λόγω της απόλυτης άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση στρατευμάτων.
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ  ΚΥΠΕ

Σχόλια