ΑΠΑΝΩΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ - ΑΡΑΒΩΝ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με απρόβλεπτες ίσως καταστάσεις, αφού διέρρευσαν  λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, David Friedman, αποκάλυψε πληροφορίες για το λεγόμενο σχέδιο της Συμφωνίας του Αιώνα. Σύμφωνα με αυτό ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, είναι αποφασισμένος να κλείσει το θέμα άμεσα, χωρίς να αφήσει την οποιαδήποτε εκκρεμότητα για την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ολοκληρωμένο το σχέδιο θα παρουσιασθεί στην νέα κυβέρνηση του Ισραήλ σε ένα περίπου μήνα, αμέσως μετά τις εκλογές.

Το σχέδιο προβλέπει το Ισραήλ να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Δυτικής Όχθης και να διατηρήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κοιλάδα της Ιορδανίας. 
Τρία Αραβικά κράτη θα μοιραστούν 40 δισ δολάρια ως μέρος της Συμφωνίας. Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και ο Λίβανος. 
Η Δυτική Οχθη και η Γάζα θα λάβουν οικονομική βοήθεια και επενδύσεις ύψους 24 δισ. δολαρίων σε διάστημα 10 ετών.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης διάλυση της Χαμάς. Αναχαίτιση της τουρκικής επιρροής σε Γάζα. 
Δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους υπό Σαουδαραβική κηδεμονία. 
Συνθήκη Ειρήνης και Φιλίας μεταξύ Αραβικών χωρών και Ισραήλ, με τελικό στόχο το Ιράν.

Ο Ερντογάν που κάθεται πλέον σε αναμμένα κάρβουνα, εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις κατά ΗΠΑ και Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι κάθαρμα και άκαρδο.
Ο ίδιος απείλησε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίσουν το Γκολάν ως Ισραηλινό έδαφος, τότε η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί. Θα πάρετε την απάντηση από την Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο μεταξύ σε περιβάλλον ισχυρών πιέσεων βρίσκεται η τουρκική λίρα. Την περασμένη Παρασκευή υποχώρησε 5% έναντι του δολαρίου σημειώνοντας τη χειρότερη τιμή της από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ σημειώνει συνεχώς νέες απώλειες. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει εντολές προς τις τράπεζες να περιορίσουν τη ρευστότητα του νομίσματος τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Σχόλια