ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. ΓΑΛΛΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΜΑΚΡΟΝ

Ανακοινώνοντας  η Γαλλική κυβέρνηση Μακρόν την απόφασή της να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων στη λεωφόρο των Ηλυσίων αλλά και σε άλλες περιοχές όπως το Μπορντό και την Τουλούζη, έδωσε εντολή στον στρατό να κατέβει στους δρόμους μαζί με την Αστυνομία στην επιχείρηση <<Operation Sentinelle>>, που υπέγραψε ο νέος αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Ντιντιέ Λαλμάν.
Άμεση ήταν η απάντηση από πλευράς στρατιωτικών, αρκετοί εκ των οποίων δεν έχουν σκοπό να υπακούσουν σε διαταγές εναντίον του λαού ο οποίος διαδηλώνει συνεχώς και έχει φέρει σε πολλή δύσκολη θέση την Γαλλική κυβέρνηση.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ηγεσία του στρατού έχει δώσει εντολή στους στρατιώτες που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση Operation Sentinelle να ρίχνουν στο ψαχνό, εφόσον υπάρξει <<ανωτέρα βία>>.
Ο ιστότοπος francetvinfo.fr φιλοξενεί ανώνυμες μαρτυρίες Γάλλων στρατιωτών, οι οποίοι ανησυχούν για το ποια θα είναι η ανάμειξή τους. Μεταξύ των άλλων, ένας στρατιώτης ο οποίος έχει συμμετάσχει σε 14 αποστολές της επιχείρησης, δήλωσε πως ο στρατός δεν έχει δουλειά στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων και εκφράζει την απορία με πολλούς συναδέλφους του, πώς θα πρέπει να αντιδράσουν αν τους επιτεθούν οι διαδηλωτές. Ένας άλλος στρατιώτης δήλωσε πως δεν θα σηκώσει το όπλο του προς τον λαό, αναφέροντας: Εμείς, με τεχνικούς όρους πολεμάμε ενάντια σε κάποιον εχθρό. Ο εχθρός αυτός δεν μπορεί να είναι ο λαός, αυτό δεν είναι δυνατό. 
Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ δήλωσε στην εθνοσυνέλευση, ότι η Γαλλική αστυνομία στο εξής, θα προχωρά σε μαζικές συλλήψεις εάν μέλη του κινήματος των <<Κίτρινων Γιλέκων>> αψηφούν την πιθανή απαγόρευση διαδηλώσεων.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ είχε δηλώσει λίγο πρίν ότι μελετάται το ενδεχόμενο να απαγορευτούν τελείως οι διαδηλώσεις σε περιοχές του ιστορικού κέντρου του Παρισιού, μετά τα σοβαρά επεισόδια στα Ηλύσια Πεδία, όπου υποκατάστημα τράπεζας πυρπολήθηκε, καταστήματα λεηλατήθηκαν και κάδοι απορριμάτων σε μεγάλη έκταση κάηκαν.

Σχόλια