ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Σε μεγάλη Νατοϊκή άσκηση που έγινε στην Ισπανία, στην αεροπορική βάση Los Llanos στο Αλμπαθέτε, ένας Έλληνας ανακηρύχτηκε ως ο καλύτερος πιλότος μαχητικών της Συμμαχίας. 
Είναι ο Σμηναγός Βασίλης Κοντόπουλος της 337 μοίρας που εδρεύει στη  Λάρισα και ανακηρύχθηκε πρώτος των πρώτων, αφού 40 πιλότοι από 7 χώρες τον επέλεξαν ως αυτόν που θα ήθελαν δίπλα τους στους αιθέρες.

Οι σαράντα ιπτάμενοι του ΝΑΤΟ, συμμετείχαν στην εκπαιδευτική σειρά του TLP ως <<Best Warrior>>, δηλαδή ο πιλότος που όλοι οι υπόλοιποι θα ήθελαν αυτός να ηγηθεί της μάχης.
Η άσκηση διεξήχθη από τις 11 Φεβρουαρίου έως 28 του ίδιου μήνα.
Τέσσερα αεροσκάφη F-16 BLK 52+ από την 110 ΠΜ, με ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό, ανέλαβαν αποστολές σύμφωνες με την αποστολή της Μοίρας τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο. Σκοπός της άσκησης είναι η  εκπαίδευση σε ικανότητες διοίκησης και πτητική εκπαίδευση σε ιπταμένους, προκειμένου αυτοί να πιστοποιηθούν ως Αρχηγοί Αποστολής και τελικά να είναι ικανοί να ηγηθούν μεγάλων σχηματισμών μαχητικών αεροσκαφών.

Συμμετείχαν οι Πολεμικές Αεροπορίες των ΗΠΑ με αεροσκάφη F-15 Strike Eagle. της Γαλλίας με αεροσκάφη Rafale, της Ισπανίας με αεροσκάφη EF-18, του Βελγίου με F-16MLU, της Ιταλίας με EF2000 Eurofighter, της Γερμανίας με αεροσκάφη TORNADO και 335 Μοίρα «Τίγρης» με F-16 Block 52 Adv, τα γεράκια του <<Θησέα>> από την 331 Μοίρα με Mirage 2000-5 και η 337 Μοίρα Φάντασμα με F-16 Block 52 plus. 
Ο Έλληνας πιλότος, μιλώντας στον Alpha ανέφερε: Πήγαμε με σκοπό να μάθουμε. Δεν πήγαμε να τους δείξουμε ή να τους εντυπωσιάσουμε.

Σχόλια