ΚΑΤΑΝΤΙΑ. 1 ΣΤΑ 2 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΜΗΝΑ

Tα ευρήματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα τραγικά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΜARC ΑΕ πανελλαδικά, από 7 έως 12 Δεκεμβρίου 2018

3 στα 10 νοικοκυριά διαβιούν με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 10.000 ευρώ.
Το 43,9% των νοικοκυριών δήλωσε μείωση των εισοδημάτων το 2018 σε σχέση με το 2017 και ένα ποσοστό (48,9% έναντι 35,6% στην έρευνα 2017) δήλωσε σταθεροποίηση της εισοδηματικής του κατάστασης. Αύξηση του εισοδήματος δήλωσε το 7,1% των νοικοκυριών.

2 στα 10 νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία. 
Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας ανέρχεται στο 70,2% του συνολικού αριθμού των ανέργων.
61,1% χρειάζεται να κάνει περικοπές για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.

Το 12,7% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές του ανάγκες. Από αυτά τα νοικοκυριά 1 στα 2 (51%) δήλωσε ότι πήρε κοινωνικό μέρισμα κατά το προηγούμενο έτος και 1 στα 3 ότι έλαβε κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά δηλώνει ότι το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο τον μήνα, αλλά επαρκεί κατά μέσο όρο για 19 ημέρες. Στα πολυμελή νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο το μήνα σε ποσοστό 62,6 %.

9 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι δεν καταφέρνουν να αποταμιεύσουν ούτε 1 ευρώ.

Η κυριότερη πηγή εισοδήματος για τα μισά περίπου νοικοκυριά είναι η σύνταξη. Αποτελεί την δεύτερη κυριότερη πηγή εισοδήματος για το 15,5% των νοικοκυριών. Για 2 στα 10 νοικοκυριά (21,5%) η σύνταξη αποτελεί την μόνη πηγή εισοδήματος.

Το 45,8% του πληθυσμού σημείωσε περικοπές στις δαπάνες ένδυσης - υπόδησης, το 42,7% στις εξόδους και το 38,9% στα ειδή δώρων.

Το 18,9% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Το 44% αυτών των οφειλετών έχει υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση, ενώ το 6,1% είχε αλλά την έχασε.

Το 36,7% των νοικοκυριών έχει δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες, ενώ από αυτά τα νοικοκυριά σχεδόν 1 στα 3 (27,7%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.

1 στα 5 νοικοκυριά δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το 2019 και 1 στα 3 (28,4%) δηλώνει ότι κατά το τρέχον έτος δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τις τράπεζες.

Στον δείκτη ανησυχίας απώλειας ακινήτου, 1 στα 5 νοικοκυριά (19,9%) δηλώνει φόβο ότι θα χάσει το ιδιόκτητο σπίτι του λόγω αδυναμίας καταβολής δόσεων και φόρων.

Το 7,2% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με δέσμευση ή κατάσχεση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων λόγω οφειλών. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (4,4% το 2017 και 4% το 2016).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ

Από τα στοιχεία φαίνεται ότι μια ενδεχόμενη μείωση των συντάξεων πιθανότατα θα έχει δυο αρνητικές συνέπειες: α) θα αυξήσει το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των νοικοκυριών, β) θα περιορίσει την κατανάλωση δημιουργώντας προϋποθέσεις ύφεσης της οικονομίας.

Τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος παραμένουν σε πολύ χαμηλό ποσοστό (6,7%), υποδηλώνοντας την αδυναμία των επιχειρήσεων να εξασφαλίσουν ένα επαρκές και αξιοπρεπές εισόδημα στα νοικοκυριά.

Το γεγονός ότι περισσότεροι από 1 στους 2 οφειλέτες δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους αποτελεί ένδειξη ότι βρίσκονται σε πάγια αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών, αποδεικνύοντας ότι η θεσμοθέτηση αποτελεσματικών ρυθμίσεων των ληξιπροθέσμων οφειλών αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο.

Η ολοκλήρωση των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής δίνει ένα περιθώριο προώθησης μιας περισσότερο ευέλικτης και προσαρμοσμένης πολιτικής στις ανάγκες των Ελληνικών νοικοκυριών.

Απαιτούνται πολιτικές ενίσχυσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σχόλια