TA ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΑΝ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ-Η-Ο

Tα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην επίσημη Υπηρεσία του ΟΗΕ UNTERM για την ορολογία που αποτελεί την «κάρτα-ταυτότητα» των κρατών-μελών του, φέρνουν τα Σκόπια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών να κατοχυρώνουν τον επιθετικό προσδιορισμό <<Μακεδονικός-κή-κό>>.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ μέχρι τώρα ο επιθετικός προσδιορισμός ήταν <<της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας>>, τώρα στο <<της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας>> και <<της Βόρειας Μακεδονίας>> προστίθεται και η δυνατότητα χρήσης του «Μακεδονική».
Όπως αποκάλυψε το Liberal, η επισήμανση από κάτω (NOTE) αναφέρει μεταξύ των άλλων και: Οι επιθετικοί προσδιορισμοί στο κράτος, στα επίσημα όργανά του και σε άλλες δημόσιες οντότητες, καθώς και σε ιδιωτικές οντότητες και φορείς που συνδέονται με το κράτος, έχουν ιδρυθεί με νόμο και υποστηρίζονται οικονομικά από το κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό, θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με το επίσημο όνομα ή το σύντομο όνομα που είναι «της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ή «της Βόρειας Μακεδονίας». Αλλες επιθετικές αναφορές που περιλαμβάνουν το «Βόρειο Μακεδονική-ός» ή «Μακεδονική-ός» δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις.
Άλλες επιθετικές χρήσεις, περιλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται για ιδιωτικές οντότητες και φορείς που δεν συνδέονται με το κράτος και δημόσιες οντότητες, δεν έχουν ιδρυθεί με νόμο και δεν έχουν οικονομική στήριξη από το κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό, μπορεί να είναι «μακεδονική». Η επιθετική αναφορά επίσης για δραστηριότητες μπορεί να είναι «μακεδονική». Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη της διαδικασίας που θεσπίστηκε με την τελική συμφωνία σχετικά με τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες και τα σύνθετα ονόματα των πόλεων που υπάρχουν κατά την ημερομηνία υπογραφής της τελικής συμφωνίας».
Δηλαδή ο όρος <<Μακεδονικός>> θα μπορεί να χρησιμοποιείται από ιδιωτικούς φορείς στα Σκόπια στο Εσωτερικό και στο Εξωτερικό, προκαλώντας σύγχυση σε αντιπαράθεση με τα Ελληνικά Μακεδονικά προϊόντα.
Αλλάζει και η ονομασία του νομίσματος που θα ονομάζεται «Δηνάριο της Βόρειας Μακεδονίας», ωστόσο, δεδομένου ότι κανείς δεν ασχολήθηκε με το εν λόγω ζήτημα, κατά την διαπραγμάτευση της συμφωνίας, το σύμβολο του νομίσματος (όπως αναγράφεται στις διεθνείς αγορές, στα ανταλλακτήρια, στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα) παραμένει το ίδιο, «Mden»(Macedonian denar).

Σχόλια