ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΙΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Στη μεγαλύτερη πόλη και πρώην πρωτεύουσα του Πακιστάν το Καράτσι, έλαβαν οι αρμόδιοι φορείς εντολή να προετοιμαστούν για πόλεμο με την Ινδία. Σε πολλές περιοχές της χώρας ηχούν δοκιμαστικά οι σειρήνες πολέμου, ενώ τα νοσοκομεία στο Κασμίρ βάφονται στα χρώματα του Ερυθρού Σταυρού για να μη γίνουν στόχοι βομβαρδισμών.

Η κρατική Πακιστανική τηλεόραση, δημοσιοποίησε σήμερα ένα βίντεο που δείχνει όπως υποστηρίζει, έναν Ινδό πιλότο ο οποίος συνελήφθη μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους του στον πακιστανικό εναέριο χώρο. Το βίντεο δείχνει έναν άνδρα με ματωμένο πρόσωπο και καλυμμένα μάτια, που φοράει στολή της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τα χέρια δεμένα. Αρνείται να δηλώσει το όνομά του και το μητρώο στρατολογίας του και δεν απαντάει στις ερωτήσεις.


Η Πολεμική ένταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ξεκίνησε με τον προχθεσινό βομβαρδισμό στρατοπέδου μουτζαχεντίν στο πακιστανικό έδαφος από ινδικά μαχητικά Mirage 2005. Η πακιστανική αεροπορία κατέρριψε το πρωί της Τετάρτης δύο μαχητικά της Ινδίας, εκ των οποίων το ένα κατέπεσε σε περιοχή του Κασμίρ και το άλλο σε πακιστανικό έδαφος, ενώ έγινε γνωστό από ΜΜΕ πως και η Ινδία κατέρριψε ένα πακιστανικό μαχητικό τύπου F-16.

Οι καταρρίψεις και η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών επήλθε, όταν πυρήνας αυτονομιστών μουτζαχεντίν που εκπαιδεύονται στο Πακιστάν, προέβη σε τρομοκρατική ενέργεια εντός του Κασμίρ με καμικάζι βομβιστή, προκαλώντας πολλά θύματα μεταξύ των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας. Λίγες ημέρες αργότερα η Ινδία επιχείρησε στοχευμένη αποστολή βομβαρδισμού στρατοπέδου εντός του πακιστανικού εδάφους, χρησιμοποιώντας γαλλικής κατασκευής ινδικά μαχητικά, τα οποία έφεραν βόμβες των 1.000 κιλών ισραηλινής κατασκευής. Το στρατόπεδο αυτό καταστράφηκε ολοσχερώς και σκοτώθηκαν περισσότεροι από 300 μουτζαχεντίν εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι.

Ινδία και Πακιστάν διαθέτουν ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο.


Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν κάλεσε την Ινδία σε διάλογο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Η Ιστορία μας διδάσκει ανέφερε, ότι οι πόλεμοι οφείλονται σε κακούς υπολογισμούς. Το ερώτημά μου είναι: Με δεδομένα τα όπλα που διαθέτουμε μπορούμε να επιτρέψουμε τον παραμικρό λάθος υπολογισμό;

Σχόλια