ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ: ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ !

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TGRT Haber, στην δημοσιογράφο Ασλιγκιούλ Ατάσαγκουν Τσέμπι, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για κοινά σημεία Ελλήνων και Τούρκων και ότι πρέπει να ζήσουμε μαζί σε ένα ειρηνικό περιβάλλον, ενώ στην συνέντευξή του ανέφερε ότι με τους Τούρκους έχουμε και κοινό πολιτισμό!

Στη συνέντευξη που θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή, ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταξύ των άλλων ανέφερε: Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επισκέφθηκα την Χάλκη, όπου συνάντησα πολλούς Τούρκους που ήταν πολύ φιλικοί μαζί μου. Πιστεύω πως αυτό είναι το μήνυμα που στείλαμε διεθνώς, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί χωρίς φόβο και μίσος. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, πρέπει να κάνουμε νέα βήματα. Είναι σημαντικό βήμα για να ζούμε μαζί και θα γίνει ένα σύμβολο των στενών και φιλικών σχέσεων του Τουρκικού και του Ελληνικού λαού. Νομίζω πως σε αυτή την περιοχή έχουμε κοινή κουλτούρα, μουσική, ήχους, κουζίνα και γεύσεις. Για παράδειγμα, ο παππούς μου έχει γεννηθεί εδώ, στην Κωνσταντινούπολη. Εννοώ πως έχουμε πολλές ομοιότητες. Έχουμε διαφορετικές γλώσσες, αλλά έχουμε κοινό πολιτισμό. Έτσι πρέπει να ζούμε ειρηνικά και φιλικά μεταξύ μας. 
Η Τουρκία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στους πρόσφυγες, σε επίπεδο στέγασης και τροφής. Και στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερο από 70.000 πρόσφυγες. Η κατάσταση σε πέντε νησιά μας στο Αιγαίο είναι κρίσιμη. Γι’ αυτό σε επίπεδο ΕΕ κάνω πολλές προσπάθειες.

Και ο σχολιασμός από την δημοσιογράφο του καναλιού: Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να προκαλούμε θέματα. Δεν έχει νόημα να υπάρχει εχθρική προσέγγιση. Αν πάτε στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην Αθήνα ή στην Κομοτηνή, βλέπετε τη φιλική προσέγγιση. Τα λέει σωστά ο Αλέξης Τσίπρας. Είμαστε γείτονες και πρέπει να ζούμε μαζί φιλικά και ειρηνικά.

Σχόλια