ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΜΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Αλλάζουν τα δεδομένα στην Κυπριακή ΑΟΖ και στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς στο οικόπεδο 10 η Exxon Mobil κτύπησε εκμεταλλεύσιμο  κοίτασμα πετρελαίου.
Συγκεκριμένα στο  κοίτασμα Γλαύκος, αναφέρουν πηγές των ΗΠΑ, εντοπίστηκε μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου, στο ίδιο οικόπεδο που έχει εντοπιστεί επίσης μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου.
Εδώ και ένα χρόνο περίπου όπως είχε μεταδώσει το sigmalive, τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, διπλάσια από εκείνα του κοιτάσματος Zohr της Αιγύπτου και του Ισραηλινού κοιτάσματος Lebiathan έδειχναν οι χαρτογραφήσεις που διενήργησε η νορβηγική εταιρεία PGS στα οικόπεδα 10 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως αναφέρεται  τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Γλαύκο είναι ασβεστολιθικής φύσεως, που σημαίνει ότι το τρυπάνι της Exxon Μobil κατέβηκε κοντά στα 6 χλμ βάθος.
Να αναφερθεί η προ ημερών αντίδραση της Τουρκίας, όταν με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, απηύθυνε προκλητική προειδοποίηση σε Ελλάδα και Κύπρο ότι θα προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα για να <<προστατέψει τα δικαιώματά της>> σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο και η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση παράνομων NAVTEX με τις οποίες  δέσμευσε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μεταξύ των άλλων και για διμερείς ναυτικές ασκήσεις τουρκικού και ξένου Ναυτικού, προχωρώντας για πρώτη φορά σε ενέργεια κατά συμφερόντων των ΗΠΑ.

Σχόλια