ΜΟΣΧΑ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ. ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παραχώρησε συνέντευξη σε τηλεοπτικά κανάλια της Κίνας και του Βιετνάμ, με τις δηλώσεις του να κάνουν αίσθηση ιδιαίτερα στην κοινή γνώμη της Τουρκίας. 

Μεταξύ των άλλων ο Λαβρόφ ανέφερε: Δεν συμφωνούμε στο ότι οι Κουρδικές ομάδες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές. Η Τουρκία έχει μια ξεχωριστή θέση, κατανοούμε τις ανησυχίες της, αλλά υπάρχει ανάγκη να διαχωριστεί το στάρι από τον σκώληκα και να καταλάβουμε ποιες Κουρδικές μονάδες είναι εξτρεμιστικές και αποτελούν απειλή για την Τουρκία και ποιες όχι.
Οι ΗΠΑ δημιούργησαν προβλήματα στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δεδομένου ότι βασίστηκαν σε Κούρδους που διοικούσαν αραβικές περιοχές, γεγονός που προκάλεσε τον εκνευρισμό και την ανησυχία της Τουρκίας.
Ίσως το σχέδιο της Ουάσιγκτον ήταν να δημιουργήσει τόσα πολλά προβλήματα ώστε να μπορούν να χειραγωγήσουν την κατάσταση προς το συμφέρον τους, συνέχισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως Ρωσία και Τουρκία δεν κατέληξαν σε συμφωνία ως προς το ποιες Κουρδικές μονάδες στη Συρία πρέπει να θεωρηθούν τρομοκρατικές.

Μόλις πρίν από μερικές ημέρες, Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε πως  οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει να συζητήσουν με τη Δαμασκό, καθώς η Αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία δημιουργεί φόβους για την τύχη των Κούρδων συμμάχων τους που απειλούνται από την Άγκυρα.

Σχόλια