Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Εστία σε ένα νέο <<Ελσίνκι 2>> για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Το 1999 στο Ελσίνκι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε συμφωνηθεί και είχε υπογραφεί κείμενο, περί εκκρεμών συνοριακών διαφορών και άλλα συναφή θέματα, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας από την κυβέρνηση Σημίτη, η οποία μιλούσε για διπλή επιτυχία της Ελλάδος, λόγω της απόφασης για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα 2/3 του χρόνου της συνάντησης Τσίπρα και Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, αναλώθηκαν για συμφωνία περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Όπως μάλιστα τονίζει η εφημερίδα, ο ΑλέξηςΤσίπρας συζήτησε διεξοδικά όλες τις παραμέτρους της συνεκμετάλλευσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αγκυρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του στην Αλικαρνασσό, σε συνάντηση με εκπροσώπους ΜΚΟ, ανέφερε ότι η χώρα του διατηρεί όλα τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και ότι η Αγκυρα συζήτησε με την Αθήνα για όλα τα ζητήματα: Στο Αιγαίο, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματά της, στην τελευταία επίσκεψη συμφωνήσαμε με την Ελλάδα όσον αφορά τις διερευνητικές συνομιλίες, όπου συζητούμε όλα τα θέματα, να επανεργοποιηθούν οι μηχανισμοί για την μη κλιμάκωση της έντασης, είπε ο Τσαβούσογλου, και συνέχισε λέγοντας ότι τα δύο γεωτρύπανα, ο <<Πορθητής>> και το <<DeepSea Metro-1>>, θα πραγματοποιήσουν έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στα νότια της Κύπρου.

Σχόλια