ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΟΣΟΒΟΥ ΛΟΓΩ ΣΕΡΒΙΑΣ. ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δια μέσω του Αμερικανού πρέσβη στην Πρίστινα Φίλιπ Κόσνετ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο RTK2, παρέδωσε στον πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι επιστολή με την οποία του ζητά να άρει του δασμούς ύψους 100% στις εισαγωγές Σερβικών προϊόντων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου. Σε περίπτωση που η ηγεσία του Κοσόβου αρνηθεί να άρει τους δασμούς, η Ουάσιγκτον θα αντιδράσει με επιβολή κυρώσεων. Σύμφωνα με το  RTK2, η επιστολή εστάλη και στον πρωθυπουργό του Κοσόβου Ράμπυς Χαραντινάι, αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής Κάντρι Βέσελι. Η επιστολή καταλήγει με τις υπογραφές της ηγεσίας του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανικού Πενταγώνου.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι αντέδρασε, δηλώνοντας ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις: <<Οι δασμοί μπορεί να μείνουν για πάντα, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα μας με την Σερβία. Δεν υπάρχουν κυρώσεις που θα μας αναγκάσουν να καταργήσουμε τους δασμούς. Οι πιέσεις δεν είναι η γλώσσα που περνάει σ` εμάς, δεν έχουν αποτέλεσμα>>.
Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον ζητάει την άρση των δασμών για να επιστρέψουν οι Σέρβοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να βρεθεί λύση μέσα στο 2019 στα προβλήματα που έχουν ενσκύψει μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.
Το Κόσοβο στις 21 Νοεμβρίου επέβαλε δασμούς ύψους 100% στις εισαγωγές προϊόντων από την Σερβία την Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Αργότερα η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να διευρύνει την επιβολή των δασμών 100% στις εισαγωγές όλων των εμπορευμάτων που προέρχονται από την Κεντρική Σερβία αλλά και προϊόντων μη Σερβικής προέλευσης.

Σχόλια