ΞΕΝΑ ΜΜΕ. ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Τα ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για βία κατά των πολιτών σε μία ειρηνική διαδήλωση – συλλαλητήριο και για την οργή των Ελλήνων πολιτών κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και μεταδίδουν με ρεπορτάζ, βίντεο και εικόνες, τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν έξω από το Eλληνικό κοινοβούλιο, όταν τα ΜΑΤ προσπάθησαν να απωθήσουν μικρή ομάδα κουκουλοφόρων, πνίγοντας στα δακρυγόνα χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.
Bloomberg. Χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν την Κυριακή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία του ονόματος της γειτονικής ΠΓΔΜ, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για άλλη μία αναμέτρηση στο
Κοινοβούλιο για το ζήτημα αυτό. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος απέναντι από τη Βουλή, ένα σημείο οικείο στους τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, καθώς εκεί είχαν ξεσπάσει οι βίαιες συγκρούσεις τα πρώτα χρόνια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Η αστυνομία αναφέρει ότι στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος 60.000 άτομα. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως η Μακεδονία είναι Ελληνική και ζητούσαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ζήτημα αυτό. H αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει ορισμένους διαδηλωτές από τους χώρους του κοινοβουλίου. Αν και ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρει τις ψήφους για να επικρατήσει, αυτή η στήριξη θα μπορούσε να του κοστίσει ως προς τη δημοτικότητα, καθώς οι Έλληνες όλων των πολιτικών αποχρώσεων τρέφουν έντονα συναισθήματα για το θέμα αυτό. Η σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας είναι μία από τις πολλές που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και η δεύτερη από τον περασμένο χρόνο που γίνεται στην πρωτεύουσα. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη εγκριθεί από την ΠΓΔΜ, η οποία προχώρησε σε συνταγματική μεταρρύθμιση για την αλλαγή του ονόματός της, στις 10 Ιανουαρίου.
Mε κεντρική φωτογραφία στο πρωτοσέλιδό της από το συλλαλητήριο στην Αθήνα και τίτλο «Περισσότερα από απλώς ένα όνομα» κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα η Süddeutsche Zeitung  κυκλοφορεί με φωτογραφία στο πρωτοσέλιδό της από το συλλαλητήριο στην Αθήνα και τίτλο: Περισσότερα από απλώς ένα όνομα.  Μακεδονία  είναι η λέξη που αναγράφει πάνω σε Γαλανόλευκη σημαία που κρατούσαν οι διαδηλωτές.  Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung,  μεταξύ των οποίων και κάποιοι που ήρθαν για να προκαλέσουν επεισόδια, διαδήλωσαν ενάντια στη συμφωνία που τερματίζει τη διαμάχη με τη γείτονα χώρα για το ονοματολογικό. Αυτή η χώρα που ονομάζεται <<Μακεδονία>>  θα μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία για να διαχωρίζεται από την Ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Αλλά αυτό δεν αρκεί για πολλούς Έλληνες. Διαισθάνονται ότι αυτό αποτελεί προδοσία της εθνικής κληρονομιάς.
Τι μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Τα επεισόδια βίας ξέσπασαν εν μέσω της προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπίσει την πολιτική καταιγίδα που έχει ξεσπάσει για τη συμφωνία ορόσημο με τη «Μακεδονία» που έχει στόχο να τερματίσει μια 27ετή διαμάχη με την Αθήνα, σχετικά με το όνομα της χώρας. Είκοσι πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με δήλωση του Ελληνικού υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ενώ ένας σταθμός πρώτων βοηθειών ανέφερε ότι δύο διαδηλωτές νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε 60.000, ενώ οι διοργανωτές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, και ότι εκατοντάδες λεωφορεία μετέφεραν διαδηλωτές, ειδικά από την περιοχή της βόρειας Ελλάδας που επίσης διεκδικεί το όνομα της πΓΔΜ»

Το Γαλλικό πρακτορείο παραθέτει δηλώσεις διαδηλωτών  που κατέβηκαν στο χθεσινό συλλαλητήριο για να φωνάξουν ότι υπάρχει μόνο μια Μακεδονία, η Ελληνική.  Διαδηλώτρια ανέφερε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση προδοτών, ανέφερε μεταξύ των άλλων στο ρεπορτάζ  του.

Το Associated Press
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από Ελληνικό κοινοβούλιο στη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, φωτοβολίδες, χρώματα και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί ακροδεξιά στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής για τις σημερινές συγκρούσεις στο συλλαλητήριο.

Spiegel. Δεκάδες χιλιάδες εθνικιστές διαδήλωσαν στην Αθήνα εναντίον της προγραμματισμένης επικύρωσης της αλλαγής του ονόματος της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία. Κάποιοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο προαύλιο της Βουλής. Οι διαδηλωτές κρατούσαν Ελληνικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως Προδότες-Πολιτικοί. Xιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και οικογένειες , αναγκάστηκαν να διαφύγουν πανικόβλητοι.

Daily Mail. Τεράστιο συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας που έχει συνάψει η Ελληνική κυβέρνηση με τα Σκόπια για την αλλαγή του ονόματός της  αφού το όνομα Μακεδονία αποτελεί ευαίσθητο ζήτημα για πολλούς Έλληνες, που πιστεύουν ότι η γειτονική τους χώρα προβάλλει διεκδικήσεις για το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας με το ίδιο όνομα, γράφει η εφημερίδα. Και συνεχίζει: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έχει κατηγορηθεί ότι έκανε υπερβολικά πολλές υποχωρήσεις προκειμένου να πετύχει τη συμφωνία ορόσημο, μόλις και μετά βίας επιβίωσε από μια ψήφο εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα. Η  Daily Mail  παραθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα επεισόδια και της βιαιότητας της αστυνομίας κατά των συγκεντρωθέντων.

Independent. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση την Κυριακή στην Αθήνα εκφράζοντας την οργή τους για τη συμφωνία της κυβέρνησής τους με την πΓΔΜ, με τη μέρα να καταλήγει σε βίαιες συγκρούσεις έξω από το Ελληνικό κοινοβούλιο.
Ορισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν στα ΜΑΤ με πέτρες, φωτοβολίδες, μολότοφ και μπογιά, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να απαντήσουν με δακρυγόνα.
Η πΓΔΜ και η Ελλάδα έκλεισαν συμφωνία τον Ιούνιο για να τερματίσουν μια δεκαετή διαμάχη για το όνομα της πΓΔΜ. Η χώρα τώρα θα αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία, αλλά οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι η μετονομασία αποτελεί σφετερισμό της αρχαίας Ελληνικής κληρονομιάς και συνεπάγεται εδαφικές αξιώσεις για την Ελλάδα. Μακριά από την Αθήνα, οι αγρότες στη βόρεια Ελλάδα μπλόκαραν προσωρινά την εθνική οδό που οδηγούσε στα <<Μακεδονικά σύνορα>>, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο συλλαλητήριο.
The New York Times. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν την επικύρωση από το Ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία  Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συγκέντρωση αυτή είναι μία διαδήλωση για τη δημοκρατία, για την Ελλάδα, για αυτό που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το σωστό. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 70% των Ελλήνων είναι αντίθετο με τη συμφωνία, γεγονός που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει κοινωνικές αναταραχές για το ζήτημα αυτό.
Washington Post. Η συμφωνία των Πρεσπών αντιμετωπίζει ένα ακόμα εμπόδιο, που είναι η ψηφοφορία στο Ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωσή της, αυτή την εβδομάδα. Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί αναλυτές είναι όλο και πιο αισιόδοξοι ότι μία από τις πιο επίπονες πολιτικές διαμάχες στην Ευρώπη πρόκειται να τερματιστεί επίσημα καθώς η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα με τη σειρά της, θα άρει τα εμπόδια ώστε ο βόρειος γείτονάς της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η επίλυση της διαμάχης για το όνομα θα σήμαινε ίσως το πιο σημαντικό διπλωματικό βήμα στα Βαλκάνια μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας, μια εξέλιξη που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη καθώς έρχεται σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Θα ισοδυναμούσε με θρίαμβο για τους υποστηρικτές της Ευρώπης αν επικρατήσουν μπροστά στην ισχυρή εθνικιστική αντιπολίτευση, εμβαθύνοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Βρετανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό μπλοκ. Ωστόσο καθώς η συμφωνία αναδύεται, εδραιώνεται η αντίσταση απέναντί της, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου σήμερα Κυριακή, συγκρούστηκαν οι αντίπαλοι στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Εκτός των Βαλκανίων, η συμφωνία έχει ευρεία υποστήριξη από τη Δύση, και για μήνες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται στην Αθήνα και στα Σκόπια προκειμένου να προωθήσουν τη συμφωνία. Από πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής θεωρούνται τα Βαλκάνια ως πεδίο μάχης στον αγώνα επιρροής με τη Ρωσία και υποστηρίζουν ότι η ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε. συνιστά παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ ενδέχεται να αποτελέσει και προηγούμενο για μελλοντικό συμβιβασμό, ο οποίος θα διευκολύνει την επίλυση και άλλων διαφορών. Ο Γουές Μίτσελ , αναπληρωτής γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία των Πρεσπών και εκτιμούν ότι θα επικυρωθεί από το Ελληνικό κοινοβούλιο.

Σχόλια