ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΑΙ ΒΛΑΧΟΙ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Μία ρίζα, δύο πολιτισμοί. Το σλόγκαν της τελετής στην οποία Πόντιοι και Βλάχοι θα αδελφοποιηθούν το Σάββατο 19 Ιανουαρίου και θα παρουσιάσουν παραδοσιακά χορευτικά με στόχο την προβολή της παράδοσης δύο διαφορετικών αλλά ομόριζων πολιτισμών.
Η αδελφοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), θα γίνει στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στις 6 η ώρα το απόγευμα.
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος trapezounta.gr, Βλάχοι και Πόντιοι, με μια ιστορική, πολιτιστική πορεία μέσα στο χρόνο, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, δεν αποτυπώνουν απλά αλλά διανέμουν σημασίες και δημιουργούν όρους συγκρότησης συλλογικής συνείδησης, που είναι σημείο αναφοράς και για τους δυο. «Σε μια εκδήλωση αδελφοποίησης, συνέργειας και προσφοράς ενώνουμε τις δυνάμεις μας και ανοίγουμε νέους δρόμους δημιουργικής συνεργασίας με κοινούς στόχους που έχουν να κάνουν με την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και τη διατήρηση των ηθών και εθίμων μας» αναφέρει μεταξύ άλλων το κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι δύο Ομοσπονδίες, ενώ καταλήγει: «στόχος μας είναι, η διαφύλαξη της αξιακής παρακαταθήκης αιώνων Ελληνικού πολιτισμού και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων δύο έθιμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχουν κοινά στοιχεία μεταξύ τους, οι Μωμόγεροι και τα Ραγκουτσάρια.
Η εκδήλωση θα γίνει υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχόλια