ΑΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ. ΑΝΗΣΥΧΙΑ.

Ο Διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσε ο συνταγματάρχης Σον Ράιαν, άρχισε να αποχωρεί από τη Συρία. Η αποχώρηση γίνεται σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την αναγγελία του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αποχωρήσουν οι περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί που βρίσκονται στη Συρία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι: Ο πρόεδρος Τραμπ πήρε την απόφαση να αποσύρουμε τους στρατιώτες μας και αυτό θα κάνουμε. 

Προς το παρόν δεν διευκρινίστηκε ποιών χωρών δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν, αφού Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσει ότι θα διατηρήσουν τη στρατιωτική τους δέσμευση στην περιοχή μετά τη μονομερή απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ  για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε πως η Γαλλία θα αποσυρθεί στρατιωτικά από τη Συρία όταν εξευρεθεί πολιτική λύση.


Από την πλευρά της Ρωσίας η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Zαχάροβα 
ανακοίνωσε ότι η Μόσχα έχει την εντύπωση πως οι ΗΠΑ θέλουν να παραμείνουν στη Συρία παρά την ανακοινωθείσα αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα αυτή, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό για τους Κούρδους της Συρίας και τη συριακή κυβέρνηση να αρχίσουν συνομιλίες υπό το φως της σχεδιαζόμενης αμερικανικής αποχώρησης.
Η κα. Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι τα εδάφη τα οποία ήλεγχαν προηγουμένως οι ΗΠΑ, θα πρέπει τώρα να μεταβιβαστούν στη συριακή κυβέρνηση αφού οι Κούρδοι συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της συριακής κοινωνίας, τονίζοντας ότι η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία που σύναψε με την Τουρκία για τη σταθεροποίηση της ζώνης αποκλιμάκωσης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Σχόλια