ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΖΑΕΦ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ. ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ 80 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Οι συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, συναντούν εμπόδια. Οι Αλβανοί ζητούν συνέχεια περισσότερα από τον Ζάεφ. Έτσι το κίνημα BESA και η Συμμαχία για τους Αλβανούς που είχαν καταθέσει τροπολογίες επί των τροπολογιών του Συντάγματος, μπλόκαραν τη συνέχιση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ο Ζάεφ εάν ενδώσει σε αυτές τις απαιτήσεις, θα έχει μεγάλο πρόβλημα με τους δικούς του ψηφοφόρους. Ο ίδιος δήλωσε σε τηλεοπτική  συνέντευξη ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης δεν έχει διασφαλιστεί.
Οι Αλβανοί διαμηνύουν ότι δεν θα δεχθούν το κράτος να εμφανίζεται ως μονοεθνικό, όπως προκύπτει από τις συνταγματικές αλλαγές για την υπηκοότητα.
Η Συμμαχία για τους Αλβανούς,  ζητά τη συνταγματική κατοχύρωση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια. Επίσης να προστεθεί στο προοίμιο του Συντάγματος δίπλα στις λέξεις ανεξάρτητη και κυρίαρχη η λέξη πολυεθνική και η αναφορά σε <<Μακεδονικό λαό>> να αντικατασταθεί από αναφορά σε <<πολίτες>>.
Αυτή την ώρα ο Ζόραν Ζάεφ διαβουλεύεται με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν. 

Σχόλια