NIKH ΙΤΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ. ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΛΑ. ΖΗΤΑΝΕ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΑΛΛΙΑΣ

Ντι Μάιο και Σαλβίνι έδωσαν το 0,36% του ελλείμματος και πήραν όλα τα υπόλοιπα. Δεν πήραν πίσω τα μέτρα στήριξης των ασθενέστερων τάξεων και ήρθαν σε ιστορική γι αυτούς συμφωνία με την ΕΕ. Και συνέχισαν ζητώντας λήψη μέτρων εναντίον της Γαλλίας.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η κυβέρνηση μείωσε τον στόχο για το έλλειμμα για τον επόμενο χρόνο στο 2,04% του ΑΕΠ από το 2,4% που ήταν η αρχική πρόταση και αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεχθεί την πρόταση. Οι μετοχές των τραπεζών κατέγραψαν άνοδο, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε 0,5% στις 19.040 μονάδες. 
Ο Ιταλός πρωθυπουργός προέβει σε δηλώσεις αναφέροντας ότι η νέα πρόταση καθίσταται εφικτή, καθώς τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον Ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019 έχουν χαμηλότερο κόστος από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί, εκτιμώντας ότι  ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας θα είναι καλύτερος των προβλέψεων τόσο της κυβέρνησης όσο και της Κομισιόν και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να διαγραφούν από τον προϋπολογισμό το μέτρο για το επίδομα ιθαγένειας και τα μέτρα στήριξης ασθενέστερων τάξεων.
Ο Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη Γαλλία και την Ιταλία με τον ίδιο τρόπο, αλλιώς <<η μουσική θα αλλάξει>>, όπως είπε. Και συνέχισε: Στον απόηχο των δηλώσεων που έγιναν από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ο οποίος είπε ότι η Γαλλία μπορεί να κάνει ότι θέλει, έχω να πω ότι αρχίζει και με κουράζει λίγο αυτή η διπλή αντιμετώπιση.

Να σημειωθεί ότι ο  Ματέο Σαλβίνι κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι ευθύνεται για τις διαδηλώσεις των <<κίτρινων γιλέκων»>>, προτρέποντας τις Βρυξέλλες να δώσουν βάση στα γεγονότα που εκτυλίσσονται, αναφέροντας ότι ο Μακρόν μείωσε τους φόρους για τους πολύ εύπορους και τους αύξησε για τους λιγότερο εύπορους,  κάτι που η Ιταλική κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει.

Σχόλια