ΗΠΑ. ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Καθοριστική στροφή υπέρ της Τουρκίας πραγματοποιεί αυτές τις μέρες η αμερικανική εξωτερική πολιτική και εκτός του ότι αφήνει ξεκρέμαστους τους μέχρι χτες συμμάχους της Κούρδους, τώρα «αδειάζει» και την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας :
Κοινή ναυτική άσκηση με τις ΗΠΑ ανακοίνωσε πανηγυρικά η Τουρκία, νοτιοδυτικά της Κύπρου σε περιοχή που δεσμεύτηκε με παράτυπη Navtex την περασμένη Δευτέρα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», philenews.com.cy, σημειώνοντας ότι την εν λόγω άσκηση, που συνιστά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκάλυψε με ανακοίνωση αλλά και με tweet του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου αλλά και το tweet συνοδεύονται και από σειρά φωτογραφιών τουρκικών πλοίων και αμερικανικού σκάφους να πλέουν δίπλα-δίπλα.
Η είδηση της κοινής άσκησης προκαλεί σειρά ερωτηματικών για τη στάση των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα σύμφωνα με το τουρκικό tweet, «στις 17 Δεκεμβρίου 2018 διεξήχθησαν θαλάσσιες ασκήσεις στα διεθνή ύδατα, στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων. Συμμετείχαν οι φρεγάτες TCG GOKCEADA και TCG GEMLIK, ένα ελικόπτερο και αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας, όπως και η πυραυλάκατος του Αμερικανικού Ναυτικού USS D. COOK».
Σημειώνεται ότι δημοσίευση για την έκδοση της εν λόγω Navtex υπήρχε στο «Φιλελεύθερο», μία εβδομάδα πριν, την ώρα που ξεκινούσε η συνάντηση της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ κυρίας Λουτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, «δεσμεύοντας» για πολυεθνική άσκηση μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός των τεμαχίων 5, 6, 7 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ.
Στον τίτλο της Navtex γινόταν λόγος για «πολυεθνικές ασκήσεις ναυτικού» και στο κείμενό της επεξηγείται ότι θα συμμετέχουν «τουρκικές και συνδεδεμένες» ναυτικές δυνάμεις.
Να το πάρουμε χαμπάρι μια και καλή, αν δεν είμαστε ικανοί μόνοι μας να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά να προσδοκούμε από τους άλλους, τότε… χαιρέτα μας τον πλάτανο!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Σχόλια