ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε δύο ψηφίσματα για τους ωκεανούς και τις θάλασσες, τα οποία υπερψήφισαν 121 κράτη-μέλη, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ.
Τα ψηφίσματα συνδέονται με την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας . 

Η μοναδική αρνητική ψήφος ήταν αυτή της Τουρκίας, ενώ τρείς χώρες απείχαν. Βενεζουέλα, Κολομβία και Ελ Σαλβαδόρ.
Ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αρνητική του ψήφο ανέφερε, ότι η σύμβαση αυτή δεν είναι καθολική, ούτε έχει ενιαίο χαρακτήρα. Και κάλεσε τα μέλη να είναι πιο εποικοδομητικά και ευέλικτα για να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες όλων των μη συμβαλλομένων.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η στάση της Τουρκίας να καταψηφίζει συστηματικά τα ψηφίσματα για το Δίκαιο της Θάλασσας στον ΟΗΕ, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων που διακηρύττουν ότι η στάση της ‘Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σε συμφωνία με τα δικαιώματά της υπό το Διεθνές δίκαιο.

Τα ψηφίσματα καλούν τα κράτη-μέλη, που είναι μέλη της Συμφωνίας για την εφαρμογή των Προνοιών της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας να το πράξουν. Καλεί ακόμη τα κράτη μέλη να εναρμονίσουν την εθνική τους νομοθεσία με της πρόνοιες της Σύμβασης.

Σχόλια