ΗΤΤΑ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ. ΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Γερμανικό δικαστήριο απάλλαξε τον διακεκριμένο Έλληνα επιστήμονα Νίκο Λογοθέτη, διευθυντή του Ινστιτούτου Βιολογικής Κυβερνητικής Μαξ Πλανκ στο Τίμπινγκεν, από τις εναντίον του κατηγορίες φιλοζωικών οργανώσεων, ότι κακομεταχειριζόταν πειραματόζωα στο ερευνητικό εργαστήριο του.
Η υπόθεση εδώ και χρόνια είχε ξεσηκώσει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, η οποία είχε ταχτεί στο πλευρό του Έλληνα επιστήμονα. Το δικαστήριο στο οποίο προσκομίστηκαν νέα στοιχεία υπέρ του, έθεσε τέλος στην περιπέτειά του τρεις εβδομάδες προτού αρχίσει η ακροαματική διαδικασία της δίκης, σύμφωνα με το “Nature”. Ο Λογοθέτης ο οποίος μελετά κυρίως τους νευρωνικούς μηχανισμούς της οπτικής αντίληψης στον εγκέφαλο, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.
Η ιστορία είχε ξεκινήσει το 2014, όταν ένας φιλόζωος ακτιβιστής είχε διεισδύσει κρυφά στο εργαστήριο MPI-Biocyb του Νίκου Λογοθέτη και κινηματογράφησε  μαϊμούδες που χρησιμοποιούνταν για επιστημονικές έρευνες. Η Γερμανική Ενωση Φιλοζωικών Οργανώσεων  στη συνέχεια τον κατηγόρησε ότι παραβίαζε τους κανονισμούς περί προστασίας των ζώων, μεταξύ άλλων καθυστερώντας να κάνει ευθανασία σε άρρωστα ζώα.
Η εταιρεία Μαξ Πλανκ είχε προχωρήσει στην απαλλαγή του Λογοθέτη από μεγάλο μέρος των διευθυντικών καθηκόντων του, υποχρεώνοντας τον να πάψει να δουλεύει με πειραματόζωα και να επιβλέπει τις σχετικές έρευνες συνεργατών του. Αυτό πυροδότησε διεθνές κύμα διαμαρτυριών από επιστήμονες από όλο τον κόσμο, με το σκεπτικό ότι υπάρχει κίνδυνος «φίμωσης» της επιστημονικής έρευνας.
Η Εταιρεία Νευροεπιστήμης των ΗΠΑ, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νευροεπιστήμης, το Αμερικανικό Κολλέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας, η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση, η Μεσογειακή Εταιρεία Νευροεπιστήμης, η Εταιρεία Ερευνών για τον Αλκοολισμό, η Αμερικανική Εταιρεία Ζωολόγων Πρωτευόντων Θηλαστικών και όχι μόνο, είχαν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις. 
Η εταιρεία Μαξ Πλανκ αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μην κινήσει περαιτέρω τη δικαστική διαδικασία, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει γνωστό ότι θα επανεξετάσει τους περιορισμούς που έχει επιβάλει στα καθήκοντα και στο ερευνητικό έργο του Λογοθέτη.
Ο Νίκος Λογοθέτης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1950 και είναι απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει πάρει διδακτορικό στην ανθρώπινη νευροβιολογία από το Πανεπιστήμιο Λούντβιχ-Μαξιμίλιανς του Μονάχου. Έπειτα από επταετή μεταδιδακτορική έρευνα στις ΗΠΑ, από το 1997 μετακινήθηκε στο Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Μαξ Πλανκ, αναλαμβάνοντας διευθυντής του τμήματος γνωσιακών διαδικασιών. Έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία για τις πρωτοποριακές έρευνές του.
Να σημειωθεί ότι ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας υπήρξε τη δεκαετία του ’70, μαζί με τον Βλάση Μπονάτσο, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ελληνικού ροκ συγκροτήματος «Πελόμα Μποκιού».
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια