ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Ο ΜΑΚΡΟΝ

Ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως μεταδίδουν από τη Γαλλική πρωτεύουσα, γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου στις ταράτσες κτηρίων, έχουν τοποθετηθεί ελεύθεροι σκοπευτές, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν σχετικά βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. 


Ο ίδιος ο Μακρόν επισκέφτηκε την Αψίδα του Θριάμβου, μετά από τις βίαιες χθεσινές διαδηλώσεις. Όπως έδειξαν τηλεοπτικά πλάνα, έγιναν λεηλασίες στο εσωτερικό του μνημείου, ενώ στο εξωτερικό του τμήμα γράφτηκαν συνθήματα τα περισσότερα των οποίων αναφερόταν σε κοινωνικά αιτήματα. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της Γαλλικής πρωτεύουσας, πρόκειται για τις χειρότερες ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι από το 1968.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να μιλήσει με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και με εκπροσώπους των διαδηλωτών, ενώ χαιρέτισε την προσήλωση των δυνάμεων της τάξης και της ασφάλειας, οι οποίες επέδειξαν μεγάλη γενναιότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, όπως ανέφερε.
Από τις ταραχές που ξέσπασαν πυρπολήθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, λεηλατήθηκαν καταστήματα και καταστράφηκαν σπίτια. Στο πάρκο Τουϊλερί, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, με διαδηλωτές να καταπλακώνονται από κάγκελα. Ένας από τους τραυματίες έχει πέσει σε κώμα, ενώ τα ξημερώματα της Κυριακής, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πόλη Αρλ σε οδόφραγμα που είχαν στήσει τα κίτρινα γιλέκα. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οδηγός ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματός του λόγω του οδοφράγματος και συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγό.
Η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ διεμύνησε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των 372 ατόμων που τέθηκαν υπό κράτηση θα παραπεμφθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με την αστυνομία 133 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν 412 προσαγωγές.

Σχόλια