ΕΛΛΑΔΑ, Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ. 52 ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΩΡΑ !

ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ
Η εφορία, δεσμεύοντας τραπεζικούς λογαριασμούς μισθωτών, συνταξιούχων και επιχειρήσεων, πραγματοποίησε  από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών και ωρών περισσότερες από 105.000 κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που έχουν χρέη προς τις ΔΟΥ, εισπράττοντας μέσω  κατασχέσεων και ρυθμίσεων12 δόσεων, το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν μέχρι το τέλος του έτους το ποσό θα φθάσει τα 6 δισ.
Από την ανάλυση των στοιχείων όπως αναφέρει η Καθημερινή, προκύπτει ότι το μεγάλο κύμα των κατασχέσεων πραγματοποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018 και έκτοτε η εφορία έχει «κόψει» ρυθμό εξαιτίας των άδειων τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και της φορολογικής συμμόρφωσης αρκετών οφειλετών του Δημοσίου. 
Τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν εντολή να εντείνουν τις πιέσεις προς τους οφειλέτες του Δημοσίου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων, διαφορετικά ενεργοποιούνται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ακόμα και για οφειλές μόλις 500 ευρώ. 
Κατά την περίοδο 2015-2018, η φορολογική διοίκηση προχώρησε στην αποστολή 4.850.000 ηλεκτρονικών κατασχετηρίων. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί οι οφειλέτες του Δημοσίου κατά 3 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα από 1 εκατομμύριο που ήταν οι οφειλέτες πριν από την κρίση, σήμερα ανέρχονται σε 4,2 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, από 650.000 που ήταν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις, το 2016 υπερδιπλασιάστηκαν, για να φθάσουν το 2017 στο 1,7 εκατομμύρια.
Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της φορολογικής διοίκησης προκύπτει ότι οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά περίπου ένα δισ. ευρώ τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ τα μισά από αυτά (507,3 εκατ. ευρώ) προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος. Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν κατάφεραν να πληρώσουν 173,6 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν 203,1 εκατ. ευρώ ΦΠΑ καθώς και πρόστιμα ύψους 47 εκατ. ευρώ. Συνολικά τον Οκτώβριο δεν πληρώθηκαν φόροι 972 εκατ. ευρώ αυξάνοντας τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους στα 8,8 δισ. ευρώ.
Συνολικά τα χρέη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων φθάνουν στα 103,36 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που αναλογούν, ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ, δηλαδή υψηλότερα από το ΑΕΠ της χώρας.  

Σχόλια