ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ. ΠΟΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ;;.... ΟΛΑ ΜΕΛΙ - ΓΑΛΑ

Δημοσίευμα της Milliyet αναφέρει, εκτός απροόπτου, την προσγείωση στην Τουρκία των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 τον Νοέμβριο του 2019, ενώ 12-13 Νοεμβρίου θα συνταχθεί αναφορά από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σχετικά με το θέμα των τουρκικών F-35, για την αναστολή ή συνέχιση του προγράμματος παράδοσης των αεροσκαφών, αλλά όπως όλα δείχνουν μετά την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί εκατέρωθεν κατά κορυφαίων αξιωματούχων, μετά και την απελευθέρωση του πάστορα Brunson, η αναφορά δεν θα προκαλέσει άλλα εμπόδια. Και όλα αυτά την ώρα που ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία  σημείωσε άλμα στο 25% τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, λόγω της κρίσης της τουρκικής λίρας. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,67%, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού στατιστικού ινστιτούτου, ενώ οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός αύξησης του τουρκικού ΑΕΠ μπορεί να είναι αρνητικός τα επόμενα τρίμηνα.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ömer Çelik, δήλωσε πώς η άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ σε δύο υπουργούς της Τουρκίας συνιστά σημαντικό βήμα για την ομαλοποίηση και ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. 

Η διπλωματική ομαλότητα μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται σιγά-σιγά να επανέρχεται, την ώρα που ανακοίνωση του συνασπισμού επιχειρησιακών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Συρία αναφέρει: Οι συνδυασμένες περιπολίες με τον τουρκικό Στρατό επιτρέπουν την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Manbij. Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων κατά του ISIS (Daesh) στην ανατολική Συρία, καθώς και για την ασφαλή και οικειοθελή επιστροφή των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ, εδώ και μία  εβδομάδα επανέφεραν τις κυρώσεις κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαϊκού, του ναυτιλιακού, του ασφαλιστικού και του τραπεζικού τομέα. Στόχος κατά κύριο λόγο να πληγεί η χώρα από την πετρελαϊκή βιομηχανία. Εξαίρεση υπάρχει σε οχτώ χώρες, Τουρκία, Κίνα, Ελλάδα, Ιταλία, Ινδία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Ταϊβάν. Οι Αμερικανοί διαμηνύουν όμως, ότι η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει την εταιρική της σχέση με το Ιράν και να επιδιώξει την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Σχόλια