ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΕΡΒΟΙ

Το Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο με τη Σερβία, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει τόσες ψήφους, όσες χρειαζόταν για να γίνει μέλος της Interpol.
Συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των 2 χωρών από το 2013 προκειμένου να ενταχθούν στην ΕΕ, ενώ πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις σχετικά με την ανταλλαγή εδαφών ως πιθανή λύση στη διαφωνία τους. 
Η Σερβία από την πλευρά της άσκησε πίεση σε άλλες χώρες, ώστε να εμποδίσουν το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στο διεθνές αστυνομικό δίκτυο, όπως και έγινε.
Η σερβική αντιπροσωπεία πανηγύρισε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, κάνοντας λόγο για μια από τις μεγαλύτερες νίκες της.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Ένβερ Χότζαϊ ως αντίδραση, επέβαλλε φόρο 100% στις εισαγωγές από τη Σερβία και διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν και νέα μέτρα.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο να παραιτηθεί αμέσως από την επιβολή του φόρου. Το μήνυμά της υποστηρίχθηκε από τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος σημείωσε ότι το μέτρο έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Συμφωνίας Ελευθέρων Εμπορικών Συναλλαγών της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι απάντησε, λέγοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο θα καταργήσει την αύξηση του φόρου κατά 100% επί των αγαθών που εισάγονται από τη Σερβία μόνο όταν παύσει η επιθετικότητα της Σερβίας σε βάρος της Πρίστινας, όπως μετέδωσε το Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Βελιγράδι καταγγέλλει ότι η Πρίστινα μετακινεί αστυνομικές δυνάμεις προς τα εδάφη όπου επικρατεί το σερβικό στοιχείο. «Έχουμε πληροφορίες ότι αλβανικές δυνάμεις κινούνται προς το βόρειο Κοσσυφοπέδιο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς από το Βελιγράδι. «Ελπίζω ότι κανείς δεν θα έχει την ιδέα να χρησιμοποιήσει τη βία εναντίον του λαού μας στο Κοσσυφοπέδιο και να αρχίσει να σκοτώνει ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι Σέρβοι» δήλωσε ο Βούτσιτς.
ANTΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ  ΒLOOMPERG -  AΠΕ-ΜΠΕ -  ANSA.

Σχόλια