ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ζάεφ στα Σκόπια, έδωσε την έγκριση του στις τροπολογίες του Συντάγματος και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έρχεται πλέον στην τελική ευθεία στην γειτονική μας χώρα.                                

Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι οι τροπολογίες είναι συνολικά τέσσερις και θα κατατεθούν στη Βουλή, ώστε να ψηφιστούν σύντομα.
Η πρώτη τροπολογία αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μία ιστορική διάσταση, ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος. Θα υπάρξει εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM  (Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας» από το 1944). Στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται από εδώ και στο εξής και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας το 2002, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.
Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών. 
Στην τέταρτη τροπολογία επιβεβαιώνεται η μακεδονική ταυτότητα και αναφέρεται πως η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους.

Σχόλια