ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ


Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις και οι έφεδροι στην Ουκρανία. 

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πυρ εναντίον Ουκρανικών πολεμικών σκαφών στη θάλασσα του Αζόφ, άνοιξε το Ρωσικό Ναυτικό. 

Οι εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα στον Πορθμό Κερτς που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με τη Θάλασσα του Αζόφ μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά το επεισόδιο της Κυριακής, όταν Ρωσικά πολεμικά πλοία άνοιξαν πυρ κατά Ουκρανικών με αποτέλεσμα να υπάρξουν και τραυματίες Ουκρανοί, έχουν προβληματίσει τη Διεθνή κοινότητα, την ώρα που το θερμόμετρο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αυξάνει το δείκτη ανόδου συνεχώς. 

Στην Ουκρανία είναι ραγδαίες οι εξελίξεις, επίκειται επιβολή στρατιωτικού νόμου 60 ημερών με πρωτοβουλία του προέδρου της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου ζήτησε να τεθούν σε επιφυλακή οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις των εφέδρων, ζήτησε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τους συμμάχους της χώρας του και δήλωσε πως η επιβολή του στρατιωτικού νόμου δεν σημαίνει ταυτόχρονα επιστράτευση ή σχεδιασμό διεξαγωγής επιθετικών ενεργειών.

Λίγες ώρες μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, ο Ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε ευρεία επίθεση με βαριά όπλα εναντίον φιλορωσικών δυνάμεων στο Ντόνετσκ, σε μία επιχείρηση ελέγχου για παράνομα όπλα ανταρτών που είχε ξεκινήσει από την Παρασκευή. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, για να συζητήσει σχετικά με την στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ανέφεραν διπλωμάτες. Η Μόσχα ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει στις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Από την πλευρά της Μόσχας, επιβεβαιώθηκε η σύλληψη τριών ουκρανικών πολεμικών σκαφών, καθώς και η χρήση όπλων, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι τα συγκεκριμένα σκάφη επιδίδονταν σε παράνομες ενέργειες, ενώ με επικίνδυνους ελιγμούς παραβίασαν τα Ρωσικά χωρικά ύδατα.
Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, το επεισόδιο ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής, όταν δύο κανονιοφόροι και ρυμουλκό του ουκρανικού ναυτικού πέρασαν στην ελεγχόμενη πλέον από τη Ρωσία ναυτική περιοχή στη Μαύρη Θάλασσα, με κατεύθυνση το στενό του Κερτς, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσουν τις Ρωσικές Αρχές, κάτι που γινόταν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι μετέρχεται επικίνδυνων μεθόδων στον Πορθμό Κερτς. Αυτό όπως είπε θα μπορούσε να δημιουργήσει και δημιούργησε απειλή και κινδύνους για την ομαλή μετακίνηση πλοίων σε αυτόν τον ναυτικό δίαυλο, ανάμεσα στην Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα. 
Η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκόπιμα το περιστατικό, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα καλέσει ανώτατο Ουκρανό διπλωμάτη για να διαμαρτυρηθεί.
 Το ουκρανικό ναυτικό υποστηρίζει πως τα σκάφη του κατευθύνονταν από το λιμάνι της Οδησσού προς τη Μαριούπολη, «σε πλεύση ρουτίνας μεταφοράς», και πως είχαν ενημερώσει τις ρωσικές Αρχές εκ των προτέρων.

Σχόλια