ΘΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΘΥΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοθετική διάταξη ώστε να ανοίγουν απροειδοποίητα τραπεζικές θυρίδες και να κατάσχεται το περιεχόμενο για χρέη προς το Δημόσιο. Οι κατασχέσεις θα γίνονται σε μετρητά, κοσμήματα και έργα τέχνης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Εθνος, το υπουργείο θα καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή σε νομοσχέδιο, στο οποίο θα προβλέπεται: Ανοιγμα χωρίς προειδοποίηση και δέσμευση περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία. 
Με το υφιστάμενο καθεστώς το περιεχόμενο τραπεζικών θυρίδων δεσμεύεται σε δύο περιπτώσεις. Στη διαπίστωση φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ και στην περίπτωση χαρακτηρισμού μιας οφειλής ως <<ανεπίδεκτης εισπράξεως>>. Στη δεύτερη περίπτωση η δέσμευση διαρκεί για 10 χρόνια.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την αύξηση του ορίου δαπάνης με πλαστικό χρήμα για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Τα ποσοστά είναι σήμερα στο 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω. 
Θα προβλέπεται και η μείωση στα 300 ευρώ, από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα, του ποσού πάνω από το οποίο θα πρέπει οι συναλλαγές να γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε με κάρτα.
Υπολογίζεται ότι στο τραπεζικό σύστημα σήμερα υπάρχουν περίπου 320.000 τραπεζικές θυρίδες, από τις οποίες σχεδόν οι 220.000 είναι μισθωμένες.  

Σχόλια