ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Μήνυμα προς την Τουρκία να αποχωρήσει από το Ιράν, έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. 'Οταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι υπό τον Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία κοιτάει προς ανατολάς αντί προς δυσμάς και εάν έχει η χώρα μέλλον σχετικά με την παραμονή της στο ΝΑΤΟ, Ο κ. Πομπέο απάντησε: Θα ήταν ατυχές για το ΝΑΤΟ, θα ήταν ατυχές για τις Ηνωμένες Πολιτείες και νομίζω ότι θα ήταν ακόμη πιο ατυχές για τον λαό της Τουρκίας, αν αυτό συνέβαινε. Ήταν μια δύσκολη σχέση κατά τη διάρκεια του πρώτου ενάμιση χρόνου της  διακυβέρνηση Τραμπ, αλλά υπήρξαν τομείς όπου είχαμε σημαντικές επιτυχίες. Συνεργαζόμαστε σήμερα σε τμήματα της Συρίας για να αρνηθούμε στους τρομοκράτες ασφαλές καταφύγιο. Τρομοκράτες που έχουν σχεδιάσει να επιτεθούν στην πολιτική αεροπορία των ΗΠΑ. Αυτά είναι σημαντικά Αμερικανικά συμφέροντα. Η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν θα καταλάβουν ότι οι ΗΠΑ είναι καλύτεροι εταίροι από το Ιράν και ότι η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο πρόεδρος Ερντογάν είναι να στηρίξει βαθύτερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Και αν το κάνουμε αυτό η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει ένα προπύργιο για να εμποδίσει την απειλή σε βάρος της Αμερικής από τρομοκράτες στην περιοχή. 
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της εγκατάστασης των Ρωσικών πυραύλων S-400 τον επόμενο Οκτώβριο, αντί των Αμερικανικών Πάτριοτ. ΗΠΑ και Τουρκία έχουν εισέλθει πλέον σε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης, το οποίο μπορεί νά έχει αρνητικά αποτελέσματα εάν η Άγκυρα παραβιάσει τις Αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.
Στο μεταξύ ExxonMobil και Qatar Petroleum στέλνουν το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena IceMax 228 μέτρων, στο λιμάνι της Λεμεσού στις 12 Νοεμβρίου. Τρεις μέρες αργότερα θα ξεκινήσει η πρώτη από τις δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10. Οι ξένοι κολοσσοί απαιτούν από  τις κυβερνήσεις τους να πιέσουν την Αγκυρα να πάψει τις απειλές της στην ευρύτερη περιοχή. Όμως αναλυτές και διπλωματικοί κύκλοι, εκτιμούν ότι στη Μεσόγειο θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα εντάσεις καθώς οι Τούρκοι δεν θέλουν να βγουν από το ενεργειακό παιχνίδι, αλλά Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι και Ιταλοί, θέλουν να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο τις επενδύσεις τους στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής.

Σχόλια