ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΠΙΕ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ;;

ΕΛΒΕΤΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΞΩΧΩΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Φάκελος 900 σελίδων. Παραπεμπτικό 16 σελίδων. Κοινό αντικείμενο το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά στον εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής έξι φρεγατών τύπου S του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η Ελληνική Δικαιοσύνη παρενέβη μέσω δικαστικής συνδρομής από τις Ελβετικές και τις Κυπριακές αρχές.
Ιωάννης Π. Παπαντωνίου. Έλληνας οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και πολιτικός. Πρώην υπουργός, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην ανεξάρτητος βουλευτής Α΄ Αθηνών.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ
Ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται με πρόθεση, κατά παράβαση των καθηκόντων του, να ζήτησε και να έλαβε από την Γαλλική εταιρεία Thales Nederland B.V ποσό αξίας 2.835.000 Ελβετικών φράγκων τουλάχιστον, για να προωθήσει τα συμφέροντά της. Η προηγούμενη επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής δεν ασχολήθηκε με το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχαν τέτοια στοιχεία: Από την πρόσφατη ανακριτική μας έρευνα, έχουν προκύψει κατά τη γνώμη μας στοιχεία που δύνανται στα πλαίσια του ανωτέρω εξοπλιστικού προγράμματος να στοιχειοθετήσουν σε βάρος του πρώην ΥΠΕΘΑ Ι. Παπαντωνίου το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.
ΧΟΝΤΡΕΣ ΜΙΖΕΣ
Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με τους ανακριτές, εμφανίζεται να νομιμοποιεί παράνομα ωφελήματα που έλαβε από την κυρία υποκατασκευάστρια εταιρεία τουλάχιστον ύψος 2.835.197 Ελβετικών φράγκων το οποίο αποτέλεσε μέρος τουλάχιστον του συνολικού χρηματικού ποσού των 4.608.773 που διατηρούσε εντός του Ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντας όλο το ανωτέρω ποσό από την οποιαδήποτε αρμόδια ελεγκτική αρχή στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα από την ανακριτική μας έρευνα έχουμε διαπιστώσει και την διακίνηση ξεχωριστό πόσο ύψος τουλάχιστον 2.242.299 ευρώ το οποίο έχει εμβαστεί από την ίδια Γαλλική εταιρεία μέσω εξωχώριων εταιρειών με τελικούς αποδέκτες άγνωστα κατά την ανάκριση πρόσωπα, με παρεμφερή ωστόσο τρόπο και μέθοδο αντίστοιχο με αυτόν που διακινήθηκε και το ανωτέρω ποσό των 2.835.197 Ελβετικών φράγκων. Ο ανωτέρω υπουργός με αφορμή την εκπόνηση και υλοποίηση του ως άνω εξοπλιστικού προγράμματος κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας έλαβε τμηματικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά μέσω τραπεζικών λογαριασμών κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποκρύπτεται τόσο η φύση των εν λόγω χρηματικών ποσών όσο και η ταυτότητά του ως τελικού αποδέκτη και πραγματικού δικαιούχου αυτών.

Σχόλια