ΚΑΙ Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΑΝΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ  ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κίκλ και η υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης της Δανίας Ίνγκερ Στόιμπεργκ την Πέμπτη, παρουσίασαν κοινή πρόταση των δύο χωρών για την αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ώστε άδειες μόνιμης παραμονής πρέπει να προσφέρονται στους πρόσφυγες μόνο αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάξει την προσέγγισή της όσον αφορά τη μετανάστευση. Η πρόταση επικρίθηκε από τον ΟΗΕ. 
Ο Χ. Κικλ και η  Ίνγκερ Στόιμπεργκ παρουσίασαν στη Βιέννη ένα σχέδιο επτά σημείων που επικεντρώνεται στο να προσφέρεται βοήθεια στους πιο ευάλωτους πρόσφυγες και όχι σε όσους πληρώνουν διακινητές. 

Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να υποδεχθούν κανέναν πρόσφυγα στο πλαίσιο των προγραμμάτων μετεγκατάστασης φέτος. 
Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από τις πλούσιες χώρες να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες μέσω νόμιμων καναλιών μετανάστευσης, όπως τα προγράμματα μετεγκατάστασης, ώστε να καμφθεί η επικίνδυνη διακίνηση ανθρώπων. Η Αυστρία και η Δανία θέλουν να ενισχυθεί επίσης η υποστήριξη της ΕΕ προς κράτη που υποδέχονται πρόσφυγες κοντά σε εστίες κρίσεις, ώστε να οι πρόσφυγες αυτοί να μην ταξιδεύουν προς την Ευρώπη.
Προτείνουν επίσης πλατφόρμες αποβίβασης και τα κέντρα κράτησης για μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη. Όταν θα μπορούμε να δείξουμε ότι έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο στην Ευρώπη και ότι θα είμαστε εμείς αυτοί που θα αποφασίζουμε ποιος έρχεται και όχι κάποιος διακινητής τότε θα βρισκόμαστε στο σημείο που θα μπορούμε να σκεφτούμε τις μετεγκαταστάσεις, ανέφερε ο Χέρμερτ Κικλ.
 Κατά στατιστικές της ΕΕ, πέρυσι οι 28 χώρες, προσέφεραν μετεγκατάσταση σε 24.155 πρόσφυγες που ζούσαν σεή κοντά, σε εστίες κρίσης. Εξ αυτών, η Δανία επέτρεψε σε 5 να εγκατασταθούν μόνιμα στο έδαφός της και η Αυστρία σε 380.  Προσφέρθηκε διεθνής προστασία σε 385 αιτούντες άσυλο στη Δανία και σε άλλους 3.925 στην Αυστρία.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ  ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια