ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ;

Νικόλαος Άγγελου Κοτζιάς

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ  Μέχρι πρότινος.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών; 

Διαθέτει, πλέον την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ο Κοτζιάς είναι μέλος του Ελληνικού κοινοβουλίου; 

Ως επικεφαλής της Κίνησης Πράττω ελέγχει άλλα τρία μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Νίκος Τόσκας, Γιώργος Τζιμάνης και Γεωργία Γεννιά, συμμετέχουν στην <<Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω>>.
Τα μέλη της Κινησης είχαν εκφράσει διαφωνίες για την διαδικασία εκλογής του ΠτΔ που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός, ενώ είχαν αντιδράσει και όταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και μέλος κίνησης, Νίκος Τόσκας, είχε δεχθεί επίθεση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την έφοδο της αστυνομίας σε υπό κατάληψη κτήρια της Θεσσαλονίκης και τη σύλληψη των καταληψιών. 
Η κυρία Γεννιά είχε καταψηφίσει τον περασμένο Οκτώβριο το νομοσχέδιο για την διόρθωση φύλλου διαφωνώντας με το δικαίωμα διόρθωσης από τα 15 έτη ενώ είχε εκφράσει την διαφωνία της με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τα οικογενειακά επιδόματα  

Σχετικά με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό κοινοβούλιο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι αυτός που έχει υπογράψει τη συμφωνία. Είναι μάλλον αδύνατον να την καταψηφίσει.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟ
Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην Εθνική γραμμή της χώρας και από κανέναν, έχει αποδέκτη και τον Πάνο Καμμένο.
ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Σε αρνητικό πρόσημο γύρισε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από την είδηση της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά. 
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ
Η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών είναι μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό και αποτυπώνει την απόφασή μου να μην ανεχτώ καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική στρατηγική στην Εθνική γραμμή της χώρας. Αποφάσισα να αναλάβω το υπουργείο των Εξωτερικών, δίνοντας μήνυμα ότι η επιλογή μου είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας.  Θέλω να στείλω μήνυμα και στους γείτονές μας που έχουν αυτές τις μέρες διαδικασίες.
Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε κανένα σχηματισμό με συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα για την ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτά που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις.

Σχόλια