ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
Τα πρακτικά δυο συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια υπό τον πρόεδρο Γκιόργκι  Ιβάνοφ, έφερε στο φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ της <<Καθημερινής>>, το οποίο υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου, Ξένια Κουναλάκη και Βασίλης Νέδος. Πρόκειται για δυο συσκέψεις που έγιναν στις 27 Ιανουαρίου 2018, δυο εβδομάδες πριν την έναρξη της διαδικασίας υπό τον Μάθιου Νίμιτς και στις 19 Μαΐου όταν είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση για Μακεδονία του Ίλιντεν. Μεγάλο μέρος των λεπτομερειών είχε συμφωνηθεί, έμεναν ζητήματα που αφορούσαν το όνομα, την ταυτότητα και τη γλώσσα.
Στην πρώτη σύσκεψη, παρουσία του Ζόραν Ζάεφ, του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Μπουγιάρ  Οσμάνι και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, από την πλευρά των Σκοπίων τον Ιανουάριο δεν υπήρχε θέμα συνταγματικής αναθεώρησης και συμφωνούσαν μάλλον στο erga omnes.
Η Ελλάδα έμοιαζε να έχει παραχωρήσει το θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας, από τον πρώτο γύρο. Από τα πρακτικά προκύπτει ότι οι Σκοπιανοί συμπέραναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να κλείσει γρήγορα το θέμα της συμφωνίας έτσι ώστε να πάει σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.
Από την άλλη, η ηγεσία των Σκοπίων, τον Ιανουάριο θεωρούσε θετική τη στάση της ΝΔ, αλλά τον Ιούνιο, κατάλαβαν ότι συμφωνία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρξει ενώ ο Ζόραν Ζάεφ προέβλεπε ότι αν δεν υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτή δεν θα προέλθει από τις ψήφους του Καμμένου, αλλά από το Ποτάμι.
Η εκτίμηση του υπουργού εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ ήταν ότι η Ελλάδα στο Σούνιο έκανε μια σημαντική παραχώρηση, έτοιμη να ονομάσει τη  γλώσσα ως Μακεδονική γλώσσα και την υπηκοότητα Μακεδονική - πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν. Κάτι που στη συνέχεια άλλαξε μόνο ως προς το όνομα. Ενώ έλεγε: Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Στην εξουσία θα είναι η Νέα Δημοκρατία, σε αυτή κυριαρχεί η σκληρή πτέρυγα γύρω από τον Σαμαρά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση. Πρέπει να βιαστούμε. Όσο τσακωνόμαστε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τους Έλληνες. Όπως εμφανίζεται να λέει στα πρακτικά ο Ντιμιτρόφ οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει και στο ζήτημα της χρήσης των αρχικών MK και MKD.
Ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα πιο θετικό στο θέμα από τον Γ. Παπανδρέου, λέγοντας μάλιστα ότι θέλει λύση και πως <<δεν ορκίστηκε ενώπιον της Εκκλησίας, είναι πιο ελεύθερος>>.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουγιάρ  Οσμάνι, εμφανίζεται να αναφέρει: Δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία πέραν του 2018. Η επόμενη θα είναι σε δέκα χρόνια. Ή τώρα ή ποτέ. Πρέπει να διαλέξουμε ένα δύο σημεία από την πρόταση Νίμιτς στα οποία δεν θα υποχωρήσουμε. Για εμάς, είναι το όνομα και το εύρος χρήσης.

Σχόλια