ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΣΩΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ

Ο 44 ετών υποπλοίαρχος του Λιμενικού
Σώματος Κυριάκος Παπαδόπουλος,  κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 στη Μυτιλήνη, ο ήρωας του Αιγαίου, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το βράδυ. Ο άνθρωπος που έσωσε  χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα Ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 - 2016. 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος υπέστη ανακοπή καρδιάς. 
Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, όλη του τη ζωή υπηρέτησε στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Δεν εφήρμοσε ποτέ ωράριο, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, με χαμηλές αποδοχές, έκανε γνωστό το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και την ανδρεία των στελεχών του σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Παιδί προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας. Μεγαλωμένος στη Λαγκάδα της Μυτιλήνης, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.
Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει, τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Αυστρίας, όταν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. Περισσότερους από πέντε χιλιάδες του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Ο τότε Αυστριακός καγκελάριος δεν άκουσε καλά και του είπε πως πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό. Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές. Είσαστε πραγματικός ήρωας, του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.
Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την Ελληνική πολιτεία. Διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο πρωταγωνίστησε.
Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, όταν ρωτήθηκε πως νιώθει, απάντησε: Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε.

Σχόλια