ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 6,4 ΒΑΘΜΩΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη 01:54 τα ξημερώματα Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ζακύνθου,  σειμειώθηκε σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS είχε εκτιμήσει λίγο πρίν ότι η δόνηση ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών. Το ίδιο μέγεθος έδωσε και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Ο σεισμός που είχε μεγάλη διάρκεια και βουή έγινε αισθητός στην Αθήνα σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και στην Ιταλία, τη Μάλτα, την Αλβανία και τη Λιβύη. Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Messaggero, ανέφερε ότι η πυροσβεστική υπηρεσία στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση.
Εκδόθηκε προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τσουνάμι, αλλά το Ευρωμεσογειακό Κέντρο καθησύχασε μέσω Twitter ότι δεν αναμενόταν παρά μόνο μια μικρή άνοδος του επιπέδου της θάλασσας κατά περίπου 20 εκατοστά.
Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε λιμενικές εγκαταστάσεις, καταστήματα και σπίτια. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές από τον σεισμό  αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ηλείας, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές σε υδραγωγείο. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε για αρκετές ώρες στην πρωτεύουσα της Ζακύνθου και άλλες περιοχές του νησιού. Πολλοί κάτοικοι πέρασαν  τη νύχτα στους δρόμους. Στο λιμάνι της Ζακύνθου απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε καθίζηση. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.
Η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, βυζαντινού μνημείου του δέκατου τρίτου αιώνα στο νησί των Στροφάδων 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου, προκάλεσε θλίψη.
Όλα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι ζημιές στο νησί ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, προσθέτοντας: Ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή. Αν η σεισμική δόνηση είχε γίνει πιο κοντά στο νησί θα είχαμε μεγάλα προβλήματα.
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ  ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια