ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΛ VW, BMW ΚΑΙ DAIMLER

ΣΚΑΝΔΑΛΟ DIESELGATE
Μετά από τρία χρόνια αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, η Ε.Ε ξεκινάει την έρευνα για ενδεχόμενη συνεννόηση ανάμεσα στις Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες BMW, Daimler και VW Group (Volkswagen, Audi και Porsche). Η συνεννόηση αφορά την μεταξύ τους συνεργασία, ώστε να αποφύγουν τον ανταγωνισμό  στις τεχνολογίες μείωσης των ρυπογόνων εκπομπών.
Η Daimler που κατασκευάζει τα οχήματα Mercedes-Benz, ήταν η πρώτη που ομολόγησε τη συνεννόηση, ώστε να επωφεληθεί της επιείκειας των αρχών ανταγωνισμού.
Η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε σχετικά με το θέμα: Οι τεχνολογίες αυτές έχουν στόχο να καταστήσουν τα επιβατικά αυτοκίνητα λιγότερο βλαβερά για το περιβάλλον. Αν αποδειχθεί, αυτή η συνέργεια μπορεί να στέρησε από τους καταναλωτές την ευκαιρία να αγοράσουν αυτοκίνητα που ρυπαίνουν λιγότερο, παρά το γεγονός ότι η σχετική τεχνολογία ήταν διαθέσιμη στους κατασκευαστές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει βαριά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που συνεννοούνται μεταξύ τους. Ένα τέτοιο πρόστιμο ρεκόρ επιβλήθηκε στις 19 Ιουλίου 2016, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο 2,93 δισεκ. ευρώ σε τέσσερις Ευρωπαίους κατασκευαστές φορτηγών, που κατηγορήθηκαν ότι επί 14 χρόνια συνενοούνταν για τις τιμές πώλησης των φορτηγών τους.
Δεν υπάρχει νομική προθεσμία για την ολοκλήρωση μιας έρευνας για καρτέλ, υπενθύμισε η Κομισιόν. Τα καρτέλ απαγορεύονται στην Ε.Ε επειδή βλάπτουν τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές.
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ   ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια