VBRO-DPMNE: ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Αποχή από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στα Σκόπια στις 30 Σεπτεμβρίου σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, θα υπάρξει όπως όλα δείχνουν από Σλάβους, που διαφωνούν με τη συμφωνία. Την ώρα που ο ξένος παράγοντας κάνει το πάν για να πρωτεύσει το Ναί, το ζητούμενο για την κυβέρνηση Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, ώστε να μην αμφισβητήσει και παρερμηνεύσει κανείς το αποτέλεσμα.  
Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE κάλεσε τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση. Ο αρχηγός του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα, ανέφερε ότι το VMRO-DPMNE απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι αλλάζει όχι μόνο το όνομα της χώρας αλλά και το Σύνταγμά της, ενώ με τη συμφωνία αμφισβητείται η εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας. Σημείωσε ότι τον τελικό λόγο για τα εθνικά θέματα πρέπει να τον έχει ο λαός της χώρας και γι’ αυτό καλεί τους υποστηρικτές του κόμματός του και τους πολίτες να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα.
Εντός του κόμματος είχαν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα διαφορετικές απόψεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει στο δημοψήφισμα. Η εθνικιστική πτέρυγα προέτρεπε σε αποχή από το δημοψήφισμα, ενώ η φιλοευρωπαϊκή είχε ταχθεί υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και μάλιστα με θετική διάθεση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας που υπογράφηκε στις Πρέσπες τη 17η Ιουνίου έχει ταχθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, αλλά και ο
Αλβανικός παράγοντας των Σκοπίων.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι έχει την εξής διατύπωση: Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα;.

Σχόλια