ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΟ ΙΝΤΛΙΜΠ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΙΝΤΛΙΜΠ
Αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Αγκυρα εξοπλίζει  εντατικά μαχητές που αγωνίζονται εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, δείχνει ότι ο Ερντογάν θέτει σε δοκιμασία την  <<φιλία>> με την Μόσχα. Η Τουρκία ενισχύει με όπλα τους  αντάρτες, των οποίων η πλειοψηφία είναι τζιχαντιστές, για να τους βοηθήσει από την αναμενόμενη επίθεση του Συριακού στρατού που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Άγκυρα πολλαπλασίασε τα φορτία όπλων και πυρομαχικών που παραδίδονται στους αντάρτες του Ιντλίμπ ύστερα από την αποτυχία της τριμερούς συνόδου κορυφής Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν, την περασμένη Παρασκευή, στην Τεχεράνη. Στην κρίσιμη αυτή σύνοδο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε πρόταση του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ. 
Να σημειωθεί ότι στην Τουρκία φιλοξενούνται 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται από πολλές οργανώσεις και ομάδες, που σε αρκετές περιπτώσεις έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους. Οι μαχητές  εκτιμάται πως ανέρχονται στους 30.000, ενώ κάποιες άλλες εκτιμήσεις τους ανεβάζουν στους 60.000. Ισχυρότερη δύναμη θεωρείται η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, συμμαχία τζιχαντιστών που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Η οργάνωση αυτή ελέγχει στρατηγικής σημασίας θέσεις, όπως η πρωτεύουσα και το περάσμα Μπαμπ αλ Χάουα που οδηγεί στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει για ανθρωπιστική καταστροφή και τούς κινδύνους για την ασφάλεια της Τουρκίας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τα όπλα που εισήχθησαν στη Συρία σε πολύ μεγάλες ποσότητες τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβάνουν πυρομαχικά και ρουκέτες GRAD, ώστε οι αντάρτες να κρατήσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορέσουν, από την όπως φαίνεται γενικευμένη επίθεση του Συριακού στρατού.

Σχόλια